Nüfus Müdürlüğü Ehliyet İçin Gerekli Evraklar 2023
Nüfus müdürlüğü ehliyet için gerekli evraklar 2023 yılında nelerdir, ilk defa ehliyet almak isteyenler bu sayede zaman kaybetmeden ehliyet randevusu alabilir. Bildiğiniz gibi, ehliyet alabilmek için nüfus müdürlüğünden randevu almalı ve sizden talep edilen evrakları iletmelisiniz. Bu şekilde ehliyet sürecinin nüfus müdürlüğü kısmını tamamlayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husulardan bir tanesi de şüphesiz randevu alma konusu olmaktadır. Eskiden olduğu gibi randevusuz gitmeye çalışırsanız, hiçbir işlem yapılmayacaktır.
İlk kez ehliyet alacaklar için gerekli evraklar ve randevu oluşturma adımlarını da yine ilerleyen satırlarda bulabilirsiniz.
Konu içeriği
Nüfus Müdürlüğü Ehliyet İçin Gerekli Belgeler
Yeni yapılan güncellemeler ile birlikte ehliyet konusunda gerekli belgeler hakkında son dönemde bazı değişiklikler yapıldı. Kişiler Emniyet Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden online randevu sistemi ile randevu alabilecekler. Kişiler randevu aldıktan sonra nüfus müdürlüğü ehliyet için gerekli evraklar konusunda istenen evrakları teslim etmeleri gerekmektedir.
Ehliyet Randevu Alma
Genel müdürlüğü kontrolünde olan Sürücü Belgesi Randevu Sistemi ile birlikte kişiler her an randevu alabilecekler. Kişiler siteye ulaştıktan sonrasında ‘’Sürücü Belgesi Randevu Al’’ butonuna tıklayarak kişisel bilgileri girebilir ve sonrasında randevu tarihiyle alakalı aynı link üzerinden iptal ettirmek istediğinizde iptal edebilirsiniz. Ehliyet randevu alma online randevu için gerekenler şu şekildedir
- NVİ yani Nüfus Müdürlüğü adresine girebilir veya 199 arayabilirsiniz.
- Hangi işlemin gerçekleştireceği seçildikten sonra bulunulan il seçilir ve randevu almak istenen ilçe ve nüfus müdürlükleri seçilir.
- Kişisel bilgiler girilir, bu noktada bilgilerin doğru olarak girilmesi önemli olmaktadır.
- E-posta adresinize yollanan doğrulama kodunu girin.
- Nüfus müdürlüğü randevu üzerinden uygunluk durumunuza göre saat ve tarih seçilir ve sonrasında randevular onaylanır.
Ehliyet Ücretleri Nereye Yatırılacak?
Ehliyet başvurusu yapıldıktan sonrasında ehliyet başvurusu için yatırılması gereken ücret belirlenir. Ehliyet ücretlerini pek çok yere yatırabilir ve ödeme yapıldıktan sonrasında dekontu yanınızda bulundurmanız istenebilmektedir. Nüfus müdürlüğü ehliyet randevu sonrasında ehliyet ücretleri nerelere yatırılır konusunda,
- Anlaşmalı olan bankalara
- Vergi dairelerine
- Gelir idaresinin internet vergi dairesine
- Geliştirme işlemi yapan banka ATM’sine
- Anlaşmalı olan bankaların internet bankacılığı sistemine
İlk Defa Ehliyet İçin Gerekli Belgeler
Ehliyet çıkartma aşamasında yanınızda götürmeniz gereken evrakları önceden hazırlamanız gerekmektedir. Nüfus müdürlüğü ehliyet ücreti ile birlikte ilk defa ehliyet için gerekli belgeler şu şekilde sıralanmıştır,
- Nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği gerekmektedir.
- Motorlu taşır sürücü sertifikası
- Sürücü sağlık raporu veya sürücü belgesi dosyası
- Vergi dairelerinde sürücü belgesi için anlaşmalı olan bankalara yatırılan tutarın makbuzu
- Başvuru yapacak kişilerin 2 adet Biyometrik fotoğrafı ile birlikte kan grubunu belirten belge
İlk defa ehliyet için gerekli belgeler bu şekilde listelenmektedir. Yenileme ve kayıp sebebinden dolayı ehliyet çıkartan kişilerden istenen belgeler, sürücü belgesi için gerekli evraklar ve nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği, eski sürücü belgesi, sürücü sağlık raporu, 2 adet Biyometrik fotoğraf, sürücü belgesi için anlaşmalı bankalara yatırılan tutar makbuzu, kan grubunu belirten bölge olmaktadır.
B Sınıfı Ehliyet İçin Gerekli Evraklar
B sınıfı ehliyetler genellikle kamyonet ve otomobil kullanımı sağlayan ehliyet sınıfı arasında olmaktadır. Kişiler kamyonet veya otomobil kullanmak istedikleri zaman B sınıfı ehliyete başvuru yapabilmektedir. B sınıfı ehliyetine sahip olan kişiler M, B1 ve F sınıfındaki araçları kullanabilirler. B sınıfı ehliyet için gerekli evraklar şu şekilde sıralanmıştır,
- 2 Adet Biyometrik fotoğraf
- Sabıka kaydı beyannamesi veya belgesi
- Sağlık kurumları üzerinden B sınıfı ehliyet alabilir raporu
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- En az ilkokul mezunu olmak ve bununla birlikte mezuniyet belgesi veya öğrenim belgesi
Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınmaktadır?
Ehliyet başvurusu yaparken sağlık raporunuzu önceden ayarlamanız gerekmektedir, sağlık raporunun alınabilmesi için kişilerin iç hastalıkları yani dahiliye ve göz doktorundan muayene olması gerekmektedir. Ehliyet için gerekli belgeler arasında bulunan sağlık raporu için kişiler sağlık ocağından rapor alınamamaktadır. Eğer kişiler sağlık ocağına giderse bu durumda devlet hastanelerine sevk işlemi yapılmaktadır. Ehliyet için sağlık raporu almak şu şekildedir,
- Kişiler evraklarını teslim etmeden öncesinde mutlaka sağlık raporu çıkartmalıdır, aksi takdirde ehliyetlerini alamayabilirler.
- İstisnai bir durum olarak bazı aile hekimleri göz muayenelerini kendileri yapmaktadır ve doğrudan sağlık raporunu verebilmektedirler.
- Sağlık ocakları dışında kişiler tüm devlet hastanelerin ve dahiliye ile göz doktoru bulunan tüm hastanelerle beraber sağlık raporu alabilecekler.
- Mevcut sağlık raporunuzu e-imzalı Sürücü Raporu Sorgulama bağlantısından bulabilirsiniz.
Ehliyet Ne zaman Çıkar?
Ehliyet alabilmek için kişiler öncelikle teorik sınavı ve sonrasında direksiyon sınavını tamamlamalılar. Direksiyon sınavını başarıyla geçen kişiler nüfus müdürlüğü ehliyet ücreti yatırdıktan sonrasında bağlı olunan ilçeye onay için gönderilir ve ilçe, kurs yoğunluğuna göre sertifikalar 1 veya 1 hafta içerisinde çıkmaktadır. Ehliyetin çıkmasıyla alakalı,
- Kişiler sürücü kursu üzerinden ehliyet sertifikası alacakları zaman ehliyet belgesi olarak bunu kullanamayacaklar, sertifikayı sürücü belgesine dönüştürmeniz gerekmektedir.
- Kişiler ehliyet sertifikası aldıktan 2 sene içerisinde ehliyet belgesine dönüştürmelidir, aksi takdirde geçerliliğin yitirebilir.
- Sağlık raporlarının geçerlilik süresi 1 sene olmaktadır, eğer çok fazla beklerseniz bu durumda raporu yenilemeniz gerekmektedir.
- Randevu almadan öncesinde harç ücretinin ödenmesi gerekir ve ödemeleri bankalarla birlikte yapabilirsiniz.
- Sürücü belgesi veya ehliyetinizi istediğiniz ilden veya ilçeden rahatlıkla alabilirsiniz.
Randevuları şahsen yapmanız önerilmektedir, çünkü randevularda kişilerin imzası, Biyometrik verisi ve parmak izi alınmaktadır.
2023 Ehliyet Fiyatları A Sınıfı B Sınıfı Ehliyet Harçları
- A, A1, A2 ve F Sınıfı İçin Harç Ücreti: 825 TL, Değerli Kağıt Bedeli: 624 TL, Vakıf Payı: 145 TL, Toplam: 1.594 TL
- B Sınıfı İçin Harç Ücreti: 2.489,90 TL, Değerli Kağıt Bedeli: 624 TL, Vakıf Payı: 145 TL, Toplam: 3.258,9 TL
- B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M Sınıfı İçin Harç Ücreti: 4.154,70 TL, Değerli Kağıt Bedeli: 624 TL, Vakıf Payı: 145 TL, Toplam: 4.923,70 TL