Babanın Sigortasından Yararlanma Sorgulama 2024

Babanın sigortasından yararlanma sorgulama işlemleri, ülkemizde sık aranan sorgulardan bir tanesidir. Ayrıca yine bununla beraber emekli babanın sigortasından yararlanma şartları da bu konuya paralel olarak bizlere gelen sık sorular arasında yer alıyor. Bugün sizlere, bu iki ana başlık ve erkek çocuk kaç yaşına kadar babasının sigortasından yararlanabilir alt başlığıyla beraber 3 temel maddeyi ele alacağız.

Yapmış olduğumuz kapsamlı araştırmalar ve derlediğimiz tüm bilgileri bir araya getirerek bu konu başlığı altında sizlere sunmayı hedefledik. Tabi bunlarla beraber SGK konusunda benzer olabileceğini düşündüğümüz bir kaç başlık daha araştırıp, sizlere bu konuyu en ince ayrıntısına açıklamayı düşündük.

Biraz sonra açıklayacağımız içeriklere benzeyen ve ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz İşsizlik Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır konumuza da göz atmak isterseniz, bağlantıya tıklamanız yeterlidir.

Babanın Sigortasından Yararlanma Sorgulama

Genel sağlık sigortası yani SGK ilke Türkiye bölgesinde yaşayan her bireyin sağlık güvencesinden faydalanması amacıyla beraber sağlık sigortası sunulmaktadır. Bu kapsamda olan kişiler, kamu görevlileri, eş, çocuk ve anne, babalar yararlanmaktadır. Kişiler kendi sigortalı sayılmayıp bakmakla yükümlü olduğu kapsamda ailesinden sağlık hizmeti almayan vatandaşlar SGK ile babanın sigortasından yararlanmaktadır. Babanın sigortasından yararlanma sorgulama ile alakalı,

  • Babası veya annesi hayatta olup genel sağlık sigortası kapsamında olan 18 yaş altındaki tüm gençler, sağlık hizmeti konusunda babası veya annesi üzerinden yararlanabilirler.
  • Babası veya annesi yaşamayan 18 yaş altı ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler devlet tarafından ücretsiz bir şekilde sağlık sigortası yaptırabilirler. Üstelik bu tarz bir işlem için SGK tarafından herhangi bir başvuru yapmanıza gerek kalmamaktadır.
  • 18 yaş üzerinde olan kişiler ve genç olan kişiler babası veya annesi genel sağlık sigortası yani SGK olanlar için lise öğreniminde 20 yaş ve üniversite öğrenimi için 25 yaşına kadar genel sağlık sigortasından faydalanabilirler.
  • 25 yaş altında olanlar ve öğrenciliği biten kişiler için, 25 yaşını geçmemek şartıyla 2 sene daha ücretsiz genel sağlık sigortası kapsamından yararlanabilecekler.

Öğrencilik işlemleri için SGK sistemine işlemediği için babasından veya annesinden sağlık hizmeti alamayan ve 25 yaş altında olan üniversite öğrencileri ve aynı zamanda üniversitelerden mezun olarak 25 yaş altı gençler sağlık hizmetinde sorun yaşarsa SGK ilk müdürlüklerine başvuru yapabilir ve sağlık sigortalarını kontrol edebilirler. Babanın sigortasından yararlanma sorgulama işlemleri için ilk yapılması gereken işlemlerde aynı zamanda bunlardır.

Aile Sigortasından Hangi Durumlarda Yararlanılır?

Aile sigortasından yararlanamayan ve 25 yaşını doldurmuş olan ve hala üniversite okuyan kişiler ve 18 yaş üstü gençler genel sağlık sigortası SGK tarafından otomatik olarak yapılmaktadır. SGK hak sahipliği sorgulama sonrasında kişiler tescil edildiği zaman bulundukları ilçelerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma merkezlerini başvuru yaparak gelir durumunun düşük çıkmasıyla birlikte genel sağlık sigortasından ücretsiz olarak yararlanabilecekler,

  • Gelir testi bulunmayan kişiler veya gelir testinde asgari ücretin üçte birinden fazla olan kişiler belirlenen aylık prim ücretlerini ödeyerek genel sağlık sigortasından yararlanabilecekler.
  • Herhangi bir gelir testi olmayan veya güvencesi olmayan kişiler genel sağlık sigortasının zorunlu olması sebebiyle aylık olarak primlerini ödemelidir.
  • Daha detaylı bilgi için SGK şubelerine giderek görüşebilirsiniz.

Sigorta Durumu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sigorta durumu sorgulama için kişiler www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden veya SGK il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yaparak rahatlıkla öğrenebilecekler. Sağlıktan yararlanma sorgulamasıyla beraber güvencenizin aktifliğini öğrenebilir ve babanın sigortasından yararlanma sorgulamanızı rahatlıkla yapabilirsiniz. Sigorta durumu sorgulama konusunda,

  • Herhangi bir SGK kurumuna gitmeden e-devlet üzerinden rahatlıkla giriş yaparak sorgulama işletimi başlatılabilir.
  • T.C. adresinizle birlikte e-devlet şifrenizle tarayıcıdan giriş yapın veya e-devlet uygulamasını mobil cihazınıza indirebilir ve uygulama üzerinden de giriş yapabilirsiniz.
  • SGK sağlık hizmetinden sorgulaması için e-devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra SGK, spas müstehaklık sorgulama olarak yine sorgulama aşamasını tamamlayabilirsiniz.
  • E-Devlet erişiminiz yoksa, PTT’ye Gitmeden E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır isimli yazımızdan, yeni parola alıp rahatlıkla e-devlet erişim sorununuzu giderebilirsiniz.

Çocuğun ve Eşin Sağlıktan Yararlanma Şartları Nedir?

Sigortalı olan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerden eş ve çocuğun sağlık hizmetinden yararlanma şartları ve yolları bulunmaktadır. Belirtilen şartları yerine getiriyorsanız rahatlıkla sigortalı olan kişilerin sigortasından yararlanabileceksiniz. Provizyon sorgulama ile sigortalı olan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin hizmetlerden yararlanma yolları şu şekilde açıklanmaktadır;

  • Eşlerin sigortasının olmaması veya sosyal güvenlik kurumundan kendi adına emekli maaşı almama durumu, çiftçilik veya esnaflık kaydının olmaması gerekmektedir.
  • 18 yaş altı olan çocuklar herhangi bir koşul aramadan baba veya anne güvencesi olmasa da sağlıktan yararlanabilirler.
  • 18 yaşını tamamlamış olan kız çocuklar babası veya annesinin 2008 yılı ekim ayının öncesi Bağkurlu veya sigortalı olması durumunda evlenene kadar sağlıktan yararlanma hakkı bulunmaktadır.
  • Bu durumun haricinde çocuk olan kişilerin öğrenim durumu, istisna durumu veya engel durumlarına göre sağlıktan yararlanabileceği sürelere göre belirlenmektedir.

Emekli Babanın Sigortasından Yararlanma Şartları Nelerdir?

Erkek veya kız çocukları emekli olan anne veya babalarının sigortasından yararlanabilirler. Fakat bu durum için bazı şartlar aranır, bu şartlardan biri 18 yaşın altında olması ve eğer lisede okuyorsa 19 yaşını tamamlamamış olmaları gerekmektedir. Emekli babanın sigortasından yararlanma 2024 konusunda bunun dışında eğer üniversitede okuyorsa 15 yaşını tamamlamış olması gerekmektedir. Emekli sandığında ise kız ve erkek çocukları 25 yaşına kadar emekli babanın sigortasından yararlanabilirler.

Erkek Çocuk Kaç Yaşına Kadar Babasının Sigortasından Yararlanabilir?

Çocuklar belli bir yaşa kadar babalarının sigortasından yararlanabilmektedir. Kız çocuklar genellikle evlenen kadar veya boşandıktan sonrasında sigorta bağlatmaktadır. Erkek çocuk kaç yaşına kadar babasının sigortasından yararlanabilir konusunda 25 yaşına kadar eğitim şartı aranmadan baba veya anneleri üzerinden yararlanabiliyordu.

Fakat erkeklerde bu durum değişerek 18 yaşını lise veya dengi olan bir öğrenim görmesi ile 20 yaşını doldurması gerekiyor. Yüksek öğrenim görmesi halinde ise 15 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocuklarda yaşına bakılmaksanız çalışma gücünü en az %60 oranında kaybeden, evli olmayan gibi durumlarda yararlanmaktadır.

Babadan sigorta ne zaman biter?

İlgili yasa ve mevzuat kapsamında erkek ve kız çocukların tamamı 18 yaşını doldurduğu andan itibaren otomatik olarak GSS kapsamına giriyor. Hali ile aylık bazda GSS primi ödeyerek, sağlık güvencesinden yararlanabilir.

Babamın sigortasından yararlanmak için ne yapmalıyım?

18 yaşın altında iseniz herhangi bir şey yapmanıza gerek yok otomatik olarak babanızın sigortasından yararlanabilirsiniz. Ancak 18 yaş üzeri olanlar GSS ye tabi olurlar. Bu durumda yapılması gereken yeşilkarta başvurup buradan ücretsizce faydalanmanız.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku