Bilsem Nedir? Bilsem Sınav Sonuçları 2023 Bilsem Ne İşe Yarar?

Bireyler okuldaki öğretmenler tarafından duydukları bilsem sınavının ne olduğunu bilmek isteyebilir. Bilsem nedir, bilsem ne işe yarar, bilsem sınavı ücreti dahilinde, bu yazıyı okumaya başladıysanız büyük ihtimalle “Bilsem nedir” Sorusunun cevabını arıyorsunuzdur. Kısaca açıklamak gerekirse; Bilsem, Bilim ve Sanat Merkezi olarak bilinir.

Yazımızın devamında sizler için detaylı olarak Bilsem’den bahsediyor olup, nasıl başvuru yapacağınıza dair detayları paylaşıyor olacağız.

Bilsem Nedir? Bilsem Ne İşe Yarar?

“Bilsem nedir?” sorusuna değindikten sonra çocuğunuz için sağlayacağı faydaları da konuşabiliriz. Bilsem’e kabul edilen öğrenciler örgün eğitimi destekler şekilde ders almaktadırlar. Çocuğunuz normal bir şekilde okuluna devam ederken Bilsem bu örgün eğitimi engellemeyecek şekilde uygun gün ve saatlerde eğitim vermektedir. Bu yüzden çocuğunuzun normal eğitim-öğrenim hayatı aksamazken kendi yeteneği üzerine kolayca gidebilir.

Bünyesinde özel yetenekli çocukları barındırmaktadır. Halk arasında özel yetenekli olması konusunda bazı yanlış anlaşılmalar da bulunmaktadır. Bunun sebebi nedir biliyor musunuz? Özel yetenek dendiğinde çocukların ders başarısı olduğunun sanılması. Özel yetenekli öğrenciler ifadesi ile Bilsem, müzik ve resim alanında yeteneği olan öğrencileri kabul etmektedir. Resim ve müzik dallarına ek olarak genel zihinsel yetenek sahibi olan çocuklar Bilsem’e aday gösterilebilmektedir. Velilerin veya öğrencilerin direkt olarak Bilsem’e başvuru yapabileceği bir alan bulunmamaktadır.

BİLSEM SINAVLARI 2023

Bilsem eğitimleri çocuğunuzun yeteneğine yönelik olduğundan dolayı, küçük yaşta keşfedilen yetenekler profesyonel bir şekilde eğitilir. Çocuğunuz yeteneğini nasıl kullanacağının farkına vardığında ise bunu hayatının bir parçası olarak kullanabilir. Böylece yeteneğini doğru kullanmayı öğrenerek normal öğretim hayatına da devam edebilir. Bilsem’in sunduğu en büyük iki fayda olarak bunları belirtebiliriz.

Bilsem Eğitimi Ücretli mi? Bilsem Sınavları 2023

Bilsem’e aday gösterilmek istenen öğrencinin velileri tarafından sorular arasında eğitimin ücretli olup olmadığı da bulunmaktadır. Bilsem nedir sorularını cevaplandırırken ücret konusuna da değinelim. Öncelikle Bilsem’in MEB’e bağlı bir devlet kuruluşu olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla çocuğunuz Bilsem’de eğitim gördüğü zaman boyunca hiçbir ücret ödemeyecektir.

Bilsem için ücret konusu sadece başvuru aşamasında sınav ücreti olarak gözükmekteydi ve bu ücret 50 TL idi. Bu alınan ücret 2017-2018 dönemi ile son buldu. 2022-2023 dönemi dahil olmak üzere artık sınav için de hiçbir ücret talep edilmiyor. Ancak bu durumun ileriki zamanlarda kalıcı olacağına dair resmî bir açıklama bulunmamaktadır.

ELEKTRİK YARDIMI BAŞVURUSU

Bilsem Öğrenim Süresi Ne Kadar?

Bilsem’e kayıt olabilecek öğrenciler 1., 2. ve 3. sınıf olarak belirlenmiştir. Bilsem öğrenimine küçük yaşta başlayan adayların ilk olarak eğitimi “Uyum” adı altında 40 saat veya 2 ay olarak sürmektedir. Uyum eğitimini takiben Destek Eğitimi (ilkokul sonuna kadar 1 sene), Bireysel Yetenek Geliştirme eğimi 3 yıl, Özel Yetenek Geliştirme 3 yıl, Proje Yöntem ve Üretimi ise lise bitene kadar devam etmektedir.

Yani Bilsem programına kayıt olan bir öğrenci lise hayatının sonuna kadar eğitimine devam etmektedir. İlkokul, ortaokul ve lise tümü olmak üzere eğitim süresi boyunca örgün eğitimi ile dersler karışmamaktadır. Bilsem örgün eğitime uygun olarak ders saatleri ayarlamaktadır.

Bilsem Başvurusu Nasıl Yapılır, Sınav Aşamaları Nelerdir?

İlk paragrafta Bilsem nedir konusuna giriş yaparken bahsettiğimiz üzere başvuru veliler veya öğrenciler tarafından yapılmamaktadır. Bilsem’e aday öğrenci gösterebilmek için hem velinin hem de sınıf öğretmeninin ortak fikirde bulunması gerekmektedir. Her iki taraf öğrencinin özel yetenekli olduğunu düşünüyorsa sınıf öğretmeni Bilsem gözlem formu doldurarak ilgili kuruma başvuruyu göndermektedir. Başvuru sonrasında sınav aşamasına geçen öğrenciler meb.gov.tr üzerinden ilan edilmektedir.

Sınavlar ise 2 aşamadan oluşmaktadır. İlk sınavda, sınav merkezleri üzerinde çocuklar tablet üzerinden genel bir sınava girerler. Başarılı olmaları durumunda ise bireysel yetenek sınavı yani ikinci aşamaya geçmiş olurlar. Bu aşamada her çocuk kendi yeteneğince değerlendirilir ve programa kabul edilip edilmeyeceğine karar verilir.

MEB tarafından verilen bilgilere göre Tüm sınıflarda alınacak olan taban puanlar ve bölümler şu şekilde olacak; Zihinsel yetenek alanı için 130 puan almanız gerekiyor ayrıca resim yetenek alanında ise 85 puan olmalıdır son olarak müzik yetenek alanında ise 70 puan alınması zorunludur. Yani bilsem sınavını kazanmak için bu puanların üzerinde bir puan almanız gerekmektedir. İlgili puanların üzerinde alıp kayıt hakkı kazanan öğrenciler MEB resmi sitesinde örgün eğitim kurumları tarafından daha öne belirlenen il ve ilçelerdeki okullarda kayıtlarını yapabilir.

Bilsem kazanmak ne işe yarar?

Bilsem kazanmak ne işe yarar; bu sınavı genelde okuldaki sınıf öğretmenleri tarafından yapıldığını belirtelim. Özellikle sınavda başarılı olanlar Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim almaya hak kazanır. Burada sınıf öğretmenleri, sınıfında başarılı olan öğrencilerin daha da ileriye gitmeleri için teşvik eder diyebiliriz. Üstün zekalı bir öğrenciniz var ise kesinlikle bilsem sınavına katılmalarını öneriyoruz. Bilsem sınavına ilkokul 1. , 2. ve 3. sınıf öğrencileri girebilir.

Bilsem de neler var? Bilsem ne öğretiyor?

Bilsem ile başarılı olan öğrencilere ek kazanımlar sunuluyor. Özellikle resim, müzik ve zihinsel gelişim alanlarında üstün başarı kazanımları söz konusu. Öğrenciler bu program ile yeteneklerini keşfetmelerinin yanı sıra ilerleyen yıllarda bu alanlarda üst düzey motivasyon kazanmakta. Bilsem öğrencisi olmak için IQ testinde en az 130 puan almanız zorunludur.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku