ARFF Memuru Nedir? ARFF Memuru Nasıl Olunur? 2024 Arff Maaşları

ARFF Memuru nedir? ARFF Memuru ne iş yapar ve 2024 arff maaşları ne kadar gibi bu meslekle ilgili sık sorulan soruların detaylı kısa yanıtlarını bu içeriğimizde sizlerle paylaşacağız. ARFF Memurluğu bir çok mesleğin aksine, büyük sorumluluk gerektiren riskli bir meslektir. Havacılık sektörü zaten genel anlamda riskli ve cesaret gerektiren meslek grupları arasında gösterilmektedir. İşte ARFF Memurluğu da bu risk grubunda olan, hayat ve pahalı uçakların sorumluluğunu üstlenmiş bir meslek grubudur. Peki ARFF Memuru nasıl olunur? İşte tüm bu soruların yanıtlarını şimdi detaylı açıklamaya başlayabiliriz.

ARFF Memuru Nedir?

ARFF asıl olarak ingilizce kökenli bir kelimedir. Açılımı ise “Aircra Recue and Fire Fighng” şeklinde geçmektedir. Türkçe karşılığı olarak da “Uçak Kurtarma ve Yangınla Mücadele” olarak geçmektedir. ARFF Memuru nedir sorusunda, Türkçe karşılığından da anlayacağımız üzere, bu memurların görev alanı havaalanları olarak geçmektedir. Havaalanlarında yaşanabilecek bir yangın ya da kriz durumunda ARFF Memurları devreye girmektedir.

Türkiye’de ARFF Memurluğu 657’ye tabî devlet statüsünde olmaktadır. Yani bu sektör özelleştirilmiş bir sektör değildir, burada çalışan görevliler devlet memuru olarak aktif görevlerini sürdürmektedirler. Buna örnek olarak İtfaiye memurlarını gösterebiliriz.

ARFF Memuru Ne İş Yapar?

ARFF Memurları havaalanlarında yaşanabilecek sorunları çözmek, kazalara acil müdehale etmek ve yangınları söndürmek gibi bir çok alanda görev yaparlar. ARFF Memurluğu denildiği zaman bir çok insan Havaalanı itfaiyesi olarak nitelendirir ancak durum tam olarak öyle değildir. ARFF Memurları çok sıkı bir eğitimden geçerler. Bu eğitim alanları can güvenliği, yangınlara müdehale, acil durum senaryoları gibi uzun bir eğitim sürecini atlatırlar.

Bu kadar eğitim gördükleri bir alanda sizce işleri tek bir alanda olabilir mi? Buna örnek olarak itfaiye ekipleri yine gösterilebilir. Herkes yangın söndürmekle hatırlar bu ekipleri ama kazalarda araç içi sıkışmaları kurtarma, hayvanları kurtarma, insanları kurtarma gibi bir çok aktif işleri vardır. Yani ARFF memurluğu, tıpkı itfaiye memurluğu gibi sorumluluk gerektiren bir meslek grubudur. ARFF Memuru ne iş yapar sorusuna bu açıkla ve örneklerle detaylı yanıt vermiş olduk.

ARFF Memur Maaşları Ne Kadar 2024

2024 yılında ARFF Memur maaşları 33200 Türk lirası ile 43.500 Türk lirası arasında değişmektedir. ARFF Maaşı 2024 yılında ne kadar oldu konusu da hemen bir alt başlıkta yer almaktadır. Görev ve sorumlulukları üst düzeyde olduğu için, normal masa başı memurlara göre daha yüksek bir ücret alırlar. Tabi bunun karşılığı olarak bir çok görevde mesaiye kalma, hatta bazen 24 saat ev yüzü göremedikleri bile olmuştur. Bu personellerin standart görev saati bile bazen 12 saatten aşağı düşmemektedir. Tabi her bölge için aynı durum söz konusu değildir.

ARFF Memur Maaşı 2024

ARFF Memur maaşı 2024 yılında ne kadar oldu peki? Geçtiğimiz yıl 17000/19500 arasında seyreden bu sektörün maaşı, 2024 yılında da tüm memurlar gibi belli bir tutarda zam alacaklar. ARFF Memur maaşı 2024 yılında ortalama 33200 ile 43500 arasında olması ön görülmektedir. Bu tutarın en düşük memur maaşı 33200, en yüksek kıdemli memur maaşının ise 43500 TL civarına yakın bir tutar olması beklenmektedir. 

ARFF Memur Maaşı 2024 konumuzda, bir detay da memur maaşları üzerine paylaşmak istiyoruz. Bilindiği üzere, devlet memurları bir yıl içerisinde 2 zamlı maaş görürler. Bu zamlar açıklandığı zaman toplam zam tutarını ancak Haziran maaşı ile görmek mümkündür. Yani yılın ilkaltı aylık dönemi ile ikinci altı aylık dönemi maaşları farklıdır. Tam zamlı tutar ancak Haziran ayı maaşıyla memurların eline geçmektedir. Arff memur maaşı 2024 konumuzu da bu şekilde aydınlatmış olduk.

ARFF Memuru KPSS Atama Puanı

Kamu personeli seçme sınavı sonuçlarıyla ARFF Memuru olmak isteyenler için, atama puanları değişkenlik göstermektedir. Yani o alanı tercih eden kişi sayısı, o dönem yapılacak alım sayısı ve tercih edenlerin puan ortalaması bu atama puanlarını her dönem için değiştirmektedir. Ancak taban puan ARFF Memuru KPSS Atama puanı 78-80’den aşağısını hiç görmedi. Yani 78 puan altında bir puan aldıysanız, bu alanda atanmanız çok zor.

Bu konuda kimseye yanlış bilgi vermek istemeyiz. Olurda alımlar çok olur ve başvurular az olur, bu puan 70’e bile düşebilir. Bu nedenle tercih klavuzunda bu alanı tercih etmek isteyen kişiler, yazmaktan çekinmemeli. KPSS’de atamalar bilgi kadar biraz da şans işidir. O yüzden kimseyi yönlendirmek hiç kimse tarafından doğru olmaz. KPSS tercihlerinizi ÖSYM sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

ARFF Memuru Olma Şartları 2024

ARFF Memurluğu, diğer memurlar gibi değildir. Tıpkı Polislik, Askerlik, İtfaiye memurluğu gibi zor bir onay sürecinden geçmektedirler. Aranan şartlarda normal memurluğa göre çok daha fazladır. Tabi ARFF Memuru olmak isteyen kişilerin, bir çok tahlil, test ve psikolojik kontrollerden de geçmek zorunda olduklarını hatırlatmakta yarar var. ARFF Memuru nedir, ARFF Memuru ne iş yapar gibi soruları yanıtladıktan sonra, şimdi ARFF memuru olma şartları kısmını açıklayalım.

  1. Aranan boy aralığı minimum 1 metre 65 santimetredir. Yani 1.65 altında boyunuz varsa, daha ilk maddeden elenirsiniz.
  2. Aranan kilo oranı ise boyunuzun son iki rakamından maksimum 15 kilogram fazla olabilir. Örnek vermek gerekirse, 1.70 boya 85 kiloyu geçemezsiniz. Yani boy kilo ortanı 15’dir maksimum.
  3. Herhangi bir kronik hastalığa sahip kişiler ARFF Memuru olamazlar. Kalp hastalığı, kronik akciğer hastalıkları(Astım, Bronşit vs.), Kulaklarda işitme problemi veya gözlerde görme problemi(Gözlerde Görme Sorunu %5’i geçmemelidir, miyop ve astigmat değerleri detayını muayene eden doktorlar tarafından alabilirsiniz)
  4. Herhangi bir psikolojik hastalığa yakalanmamış olmak (Son beş yılda bu alanda tedavi ve ilaç kullanmamış olmak)
  5. Yükseklik korkusu, kapalı alan korkusu, karanlık korkusu, gece korkusu, yüksek ses korkusu gibi korkuların olmaması gerekir ve bu alanda testlere tabi tutulursunuz.
  6. Tam teşekkürlü bir devlet hastanesinden ARFF Memuru olabilir yazısının bulunduğu heyet raporu almak. (Bu alanda başvuru yapacağınız için, yukarı kısımda belirtilen tüm testler zaten yapılacaktır)

İşte ARFF memuru olmanın temel şartları bu şekilde yer almaktadır. Burada bir detay daha sizinle paylaşmak isteriz. Diyelim ki, sağlık testlerinden yükseklik ve karanlık korkusu gibi testleri başarıyla geçtiniz ancak eğitimde durum tam tersi oldu. İşte bu tablo karşısında ne yazık ki eğitimde eleniyorsunuz. ARFF Memuru ne iş yapar başlığında belirtiğimiz kriterler, bu alanda çok yüksek önem arz eden kriterler olmaktadır. Bu işi yapabilmek için bu aranan şartları eksiksiz gerçekleştirebilmek gerekir. Bunu sağlayamayan kişiler direkt olarak elenmektedir.

ARFF Memurluğu hakkında detaylı bilgi ve ARFF Maaşı 2024 yılında ne kadar oldu gibi detayları üst kısımda yer alan video içeriğinde de bulabilirsiniz.

ARFF Memuru Olabilmek için Genel Şartlar

ARFF Memuru olmak için özel şartları yukarı başlıkta listelemiştik. ARFF Memuru nedir konumuzda, bu mesleği yapabilmek için genel şartlar şu şekilde yer almaktadır.

  • En az lise mezunu olmak (Lise mezunları olmayanlar KPSS sınavına giremediği için, otomatik men ARFF memuru olma hakkını kaybeder)
  • 18 yaşını doldurmuş olmak (18 yaşına girmek değil, bu yaşı doldurma şartı aranmaktadır)
  • Kamu haklarını kaybetmemiş olmak (Herhangi bir ceza ve disiplinsiz davranıştan dolayı kamu hakları kaybedilebilir)
  • İlanda yer alan eğitim bilgilerinin tamamını barındırmak (Lise mezunu olmak, KPSS sınavından yeterli puanı almış olmak vb.)

ARFF Memuru olmanın genel şartları da bu şekilde yer alır. ARFF Memuru olmak, normal memur olmak gibi değildir. Bu şartları da okuduğumuz zaman, Polislik ve Askerlikte olduğu gibi belli şartların üzerine çıkmak gerektiği görülmekte. Bu şartları karşılayamayan kişiler ne yazık ki bu sektörde tolere edilemiyor. İnsan hayatı kurtarmak gibi görevleri de olduğu için, bu alanda çalışacak insanlarda da %100 yeterlilik aranmaktadır. Hata payının olmadığı bu meslek grubunda böyle şartların olması da son derece normal bir durum.

ARFF Memurluğu Yapmak Zor mu?

Bu iş, üst başlıklarda belirttiğimiz gibi ciddi sorumluluklar gerektirmektedir. Bazı durumlarda hayatınızı riske atmanız bile gerekebilir. Olası facia ve yangınlarda olaya en yakın kişiler her zaman ARFF memurları olmaktadır. Bu nedenle bu iş için çok kolay ya da her şey günlük gülistanlık diyemeyiz. Seçiminizi buna göre yapmanız yararınıza olacaktır.

İçeriğimizin sonuna geldik. Bu konuyla ilgili aklınızda kalan bir soru ya da yaşadığınız bir sorun olması durumunda; hemen alt kısımda yer alan tartışma alanından bizlere sorularınızı yöneltebilirsiniz. Genellikle 2-3 saat içerisinde yorumlarınız onaylanır ve uzman editör arkadaşlarımız tarafından yanıtlanır.

Makale içeriğinde görmüş olduğunuz bilgilerde bir değişiklik olması durumunda, yine editör arkadaşlarımız tarafından içerik güncellenecektir. Siz bu içeriği ne zaman okursanız, her zaman en doğru ve güncel halini okumuş olacaksınız.

ARFF memuru olmak için hangi bölüm?

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümünü okuyan her birey ARFF memuru olabilir. Sınav sonrasında gerekli puanları alanlar, özel şartları taşıdıktan sonra komisyon tarafından mülakata sokulur. Bu programı da geçenler doğrudan arff memuru olacaklar.

Havaalanı memuru ne kadar maaş alır 2024

Önceki yıllarda havaalanı memuru 33500 TL den başlayan tutarlarda maaş alırken, 2024 yılı dahilinde maaşlarına %60 oranında maaş farkı yansıyacak. Bununla beraber en düşük havaalanı memuru maaşının 51000 TL üzeri olması beklenmektedir.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku