Geliri Olmayana Devlet Yardımı 2023 Sosyal Yardım Maaşı

Geliri olmayana devlet yardımı 2023, maddi durumu olmayanlara devlet yardımı gibi konular hakkında bu makalemizde detaylı bilgi sunacağız. Türkiye’de geliri olmayan aileler ve maddi durumu bir ev geçindirmeye yeterli düzeyde olmayan kişiler, maddi destek yardımı ve erzak yardımı almaktadır. Bu yardımlar, valilikler, belediye ve çeşitli kuruluşlar ile gerçekleştirilmektedir. Valilik yardımları doğrudan devletin yardımıdır. Belediyeler ise, bölgesel yönetim statüsünde olduğu için her belediyenin yardım sistemi farklı işlemektedir. Tabi buna bir de gönüllü iş adamları ve kuruluşlarda eklenmektedir. Peki maddi durumu olmayanlara devlet yardımı nasıl alınır?

Geliri Olmayana Devlet Yardımı 2023

Geliri olmayan ailelerin devlet yardımından yararlanabilmesi için, bunu ispatlaması gerekmektedir. Peki bu nasıl ispatlanır? İşte tam olarak bu noktada devreye her ilde yer alan yine bir devlet kurulu olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı girmektedir. Engelli maaşı, geliri olmayanlara verilen geçici maaşlar bu kurum tarafından kontrol edilmektedir. Geliri olmayan ailelere yardım konumuzda bir diğer resmi kurum ise Valiliktir. Her ilde bulunan Valilikler, hem maddi hem de erzak yardımı gerçekleştirmektedir. Yani buradan çıkan sonuç, devlet tarafından bu işi yapan bir değil iki kurum mevcut.

Geliri Olmayan Ailelere Yardım

Geliri olmayan ailelere yardım işlemini, Valilik ve Bakanlık dışında Belediyelerde gerçekleştirmektedir. Her belediye, ihtiyaç sahibi insanlara erzak, temel ısınma ve kömür yardımı yapmaktadır. Bunun dışında giyim yardımı yapan belediyeler de mevcuttur. Peki bu aileler bu hizmetlerden nasıl yararlanabilir?

Geliri olmayana devlet yardımı nasıl alınır 2023 konusunda, bakanlık ve valilik yardımı talep eden vatandaşlar, bulundukları illerde bu kurumlara başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvurular genellikle dilekçeyle gerçekleşir ve kurum yetkilileri bu dilekçe ardından bir inceleme ve araştırma başlatır. Aile bireylerinin kişi başına düşen gelir miktarı, evde çalışan sigortalı işçi sayısı ve muhtarlardan bilgi alınır. Bunun sonucunda yardıma uygun görüldüğü taktirde, maddi ve erzak yardımları başlatılır. Buna giyim ve ısınma gibi temel ihtiyaç yardımları da dahildir.

Geliri olmayan ailelere yardım sınıfları şu şekilde yer alır;

  • Yakacak ve Giyecek Yardımı (Kış ayları başlamadan önce ortalama 550 kilogram kömür tahsis edilir)
  • Barınma Yardımları (Kalacak yeri olmayan vatandaşlar için ihtiyaç halinde devlet tarafından sağlanan yardım)
  • Gıda Yardımları (Genellikle her ay erzak yardımı yapılmaktadır)

Temel yardımlar bu şekilde yer almaktadır. Engelli, 65 yaş üstü ve evde bakım hizmetleri gibi yardım konularına da alt kısımda değineceğiz.

Maddi Durumu Olmayanlara Devlet Yardımı 2023

Maddi durumu olmayan veya hanede ki kişi başına düşen gelirin çok az olduğu aileler, devlet tarafından düzenli ya da geçici yardım alırlar. Peki hangi durumlarda maddi durumu olmayanlara devlet yardımı düzenli olarak sağlanır?

  • %40 üzerinde engelli raporuna sahip olanlar, yaşadıkları hane geliri çok düşük olması durumunda engelli maaşına bağlanırlar.
  • %60 üzerinde engelli raporuna sahip olanlar, yine hane geliri gözetilerek düzenli maaşa bağlanırlar.
  • İşten çıkanlar için işkur tarafından sağlanan 6 ve 9 aylık maaşlar.
  • 65 yaş üzeri olup geliri olmayan sigortasız vatandaşlar.

Bunlar düzenli gelir ve maaş verilmesi için oluşan şartlardır. Ancak bu maddelerinde kendi aralarında bazı gereklilikleri vardır. Bu konulardan da yazımızın ilerleyen bölümlerinde bahsedeceğiz.

E-Devlet Üzerinden Sosyal Yardım Başvurusu

Geliri olmayan aileler, artık E-Devlet üzerinden sosyal destek ve yardım başvurularında bulunabiliyorlar. Ayrıca mevcut başvurularının sonuçlarını da doğrudan E-Devlet üzerinden görebiliyorlar. Peki E-Devlet üzerinden sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır?

E-Devlet Sosyal Yardım bağlantısına tıklayarak başvuru yapabilir veya hali hazırda olan mevcut başvurunuzun durumu hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu hizmet Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı bir hizmettir. E-Devlet üzerinden işlemleri gerçekleştiremeyen vatandaşlar, bulundukları ilde yer alan Aile ve sosyal hizmetler kurumunu ziyaret edebilir ve başvurularını doğrudan buradan gerçekleştirebilir. Geliri olmayana devlet yardımı nasıl alınır konumuzda, E-Devlet ve Kurumu da böylelikle açıklamış olduk.

Nakdi Yardım Kaç Ayda Bir Alınır

Sosyal hizmetler ve valilikler tarafından gerçekleştirilen nakdi yardım kaç ayda bir alınır? Devlet tarafından sağlanan yardımlar maaş olarak alınıyorsa eğer, bu ödemeler aylık ya da 3 aylık olarak gerçekleştirilmektedir. Engelli aylığı, yaşlı aylığı, evde bakım aylığı gibi aylıklardır bunlar. Bunun dışında öğrenci yardımı, engelli yakını gibi yardımlarda aylık ve 3 aylık olarak verilmektedir. Geçici bakanlık veya valilik yardımları ise, o dönem içerisinde aylık olarak verilmektedir.

Eğitim malzemeleri yardımı yılda bir defa, yakacak yardımı yılda bir ya da iki defa verilmektedir. Erzak yardımı aylık olarak, maaşlar ise yine belirttiğimiz gibi aylık veya üç aylık gerçekleştiriliyor.

Türkiye’de mevcut 2023 yılında verilen sosyal yardımlar şu şekilde listelenmiştir;

  • Engelli Aylığı (%40 üzeri vatandaşlara verilen aylık veya 3 aylık ödemeler)
  • Engelli Yakını Aylığı (Kendisini idare edemeyecek durumda olan engellilerin yakınına verilen yardım aylığı)
  • Engelli ve Yaşlı Bakım Paraları (Yine kendi kendini idare edemeyecek durumda sağlık problemleri olan engelli ve yaşlılara bakan kişilere verilen maaş)
  • Cenaze Yardımları (Cenaze giderleri için verilen yardım ücreti)
  • Doğum ve Aile Yardımı Ödenekleri
  • Asgari Geçim İndirimi Ödeneği ve Yardımları

Ülkemizde mevcut olan nakdi yardımlar bu şekildedir.

Hiçbir Gelirim Yok Nasıl Yardım Alabilirim?

Hiçbir gelirim yok nasıl yardım alabilirim diyen vatandaşlarımız, başvurularını Aile ve Sosyal hizmetler kurumu ile yapabilirler. Geliri olmayana devlet yardımı nasıl alınır başlığımızda açıkladığımız başvuru koşulları, bu kişiler içinde geçerlidir. E-Devlet sosyal hizmetler aracını kullanarak yada sosyal hizmetler kurumlarına giderek gelir testi yaptırabilir ve sonucunda maddi ve erzak yardımlarına sahip olabilirler.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, gelir düzeyi ev geçindirmeye yetmediği taktirde, bunun için devletten yardım talep etme hakları bulunmaktadır. Devlet, bu kişilerin tespit edilmesi halinde maddi ve diğer yardımları gerçekleştirmektedir. Bu kişilerin tespiti ve doğruluğu konusunda ki ispatın görevlileri sosyal hizmetler yetkilileridir. Gerçekten yardıma ihtiyaç duyan kişiler bu kurum tarafından red cevabı almamaktadır. Yani gerçekten ihtiyaç sahibiyseniz, gelir testine girerek bu yardımlara sahip olabilirsiniz.

Vakıflar Genel Müdürlüğü 2023 Sosyal Yardım

Vakıflar genel müdürlüğü de ihtiyaç sahibi kişiler için maddi ve diğer yardımlarda bulunmaktadır. Vakıflar genel müdürlüğü tarafından sağlanan yardımın onay süreci ise şu şekilde oluşmaktadır.

  • Müracaatı yapan kişinin, gelir testi ve bazı incelemeler gerçekleştirilir. Gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadığı sıkı bir şekilde denetlenir.
  • Başvurular, aynı kurumun içinden bir form/dilekçe doldurularak gerçekleştirilir.
  • Çeşitli denetimler ve araştırmalar yapıldıktan sonra onay süreci başlar ve onay belgesi alındıktan sonra maaş ödeme süreci başlar.
  • Vakıflar genel müdürlüğü aylık yardım ücreti 2023 yılı için 700-1000 TL aralığı olarak belirlenmiştir. İhtiyaç sahibi oldukları ispatlanan ve onaylanan kişiler her ay bu kurumdan belirtilen tutarı almaktadırlar.
  • Vakıflar genel müdürlüğü 2023 sosyal yardım tutarı engelli ve yetim çocuklar için kişi başına 915,00 TL olarak belirlenmiştir.

Vakıflar genel müdürlüğünün geliri olmayan ailelere yardım konusu detayları da bu şekildeydi.

Fakir Ailelere Devlet Yardımı Nasıl Alınır 2023

Fakir aileler, sahip olduğu fakirlik belgesi ile devlet yardımlarından yararlanabilirler. Bu belge yine Sosyal Hizmetler kurumundan başvuru formu doldurularak alınır. Tabi bu belgeyi alabilmek için yine bir araştırma ve onay süreci olmaktadır. Bu süreç yukarı başlıklarda belirttiğimiz süreçlerle aynıdır. Fakir ailelere devlet yardımı 2023 yılında da bu şekilde devam etmektedir. Aynı zamanda fakirlik belgesine sahip olan aileler, belediyeler ve çeşitli yardım kuruluşlarından da bu belgeyle yardım alabilirler.

Devletten Nasıl Yardım Alabilirim?

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan (bağkur, SGK ve tarım) vatandaşlar, en kısa sürede sosyal yardımlaşma vakıflarına giderek, yeşilkart çıkarmaları gerekiyor. Sonrasında evli ve çocukları var ise aynı vakıfa gittiği sırada buradan eğitim ve sağlık yardımı talebinde bulunabilir. Elektrik yardımı, bunların kabul edilmesinden sonra 45 gün içinde onaylanır ve PTT şubelerine elektrik faturasını götürerek, 210 TL’ye kadar elektrik yardımından faydalanabilirsiniz. Sağlık ve eğitim yardımı ise çocuk başına 100 TL olarak verilmektedir.

Belediyeden Maddi Yardım Nasıl Alabilirim?

Belediyelerin çoğu ne yazık ki, sosyal durumu kötü olan vatandaşlara maddi yardım vermez. Vereceği yardımlar sınırlı olmakla beraber gıda yardımı, kömür ve barınma yardımı olarak sizlere verilmektedir. Belediyeden maddi yardım için şuan sadece Ankara ve İstanbul belediyeleri vermektedir.

Kaymakamlık Yardım Parası Ne Kadar 2022

Kaymakamlık her il ve ilçelerde bütçelerine göre maddi durumu düşük olan vatandaşlara nakit destek verebilir. Ancak sürekli olmamakla beraber kaymakamın görev süresi baz alınarak, 500-750 TL arasında değişen tutarlar kaymakamlık bütçesine göre verilmektedir.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku