Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler 2024 Pasaport Fiyatları

Öğrenciler pasaport ücretlerinde indirim alabilmek için harçsız öğrenci pasaportu için gerekli belgeler konusunda yoğun araştırmalar yapılmakta. İşte bugün sizlere, harçsız öğrenci pasaportu nasıl alınır konusunu detaylı olarak inceleyip, bu konuda tüm bilgileri sunacağız. Ayrıca öğrenci pasaport fiyatları 2024 yılında ne kadar oldu gibi sorularınızın yanıtlarını da makale içerisinden bulabileceksiniz. Bunlarla beraber, aynı konumuz içerisinde 10 yıllık öğrenci pasaport ücreti gibi konular hakkında da ayrıntılı bilgiler sunacağız. Öğrenciler, gerek gezi seyahatleri, gerekse okul ve eğitim amacıyla yurtdışına sık sık çıkabiliyor. 

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nedir?

Harçsız öğrenci pasaportu, 25 yaşından küçük olan ve eğitimine devam eden öğrenciler için verilen yurtdışı seyahat pasaportudur. Öğrenciler bu pasaportu 18 yaşında almış olsalar dahi, 25 yaşına kadar kullanma hakkına sahipler. Bu pasaportlar aynı zamanda harçsız öğrenci pasaportu olarak geçmektedir. Harç alınmayan öğrenci pasaportlarında ki temel mantık, hem pasaport ücretlerini çok düşük tutmak, hem de yurtdışına seyahat imkanlarını artırmak.

Türkiye cumhuriyeti bu konuda diğer ülkelere oranla, öğrencilerini yurtdışına seyahat ettirmek amacıyla harçsız pasaport imkanı sağlamaktadır. Öğrenci pasaportu için gerekli belgeler aslında harçsız pasaport için istenen belgelerdir.

Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler

Harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için bazı gerekli belgeleri temin etmeniz gerekir. Bu belgelerden eksiklik olursa, harçsız öğrenci pasaportu sahibi olamazsınız. İşte harçsız öğrenci pasaportu için gerekli belgeler listesi;

  • Eski veya Yeni Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanınız,
  • Tüm pasaportlarda uygulanan 2 adet biyometrik fotoğraf,
  • Pasaport defter tasdik bedeli (İnteraktif Vergi Dairesi bağlantısına tıklayarak online ödeme yapabilir ve dekontun çıktısını alıp kullanabilirsiniz. Ayrıca vergi dairelerini de ödeme için kullanabilirsiniz.)
  • Varsa eğer önceki pasaportunuz,
  • Öğrenci Belgesi (Bu belgenin fotokopi olmaması önemlidir)
  • İnternetten Reklam İzleyerek Para Kazanma yazımıza da göz atabilir, öğrenciler için ek gelir fırsatlarına erişebilirsiniz.

Öğrenci pasaportu için gerekli belgeler arasında yer alan pasaport defter bedelini anlaşmalı olan bankalara da ödeyebilirsiniz. Bu anlaşmalı bankalar şu şekilde listelenmektedir;

  1. Devlet Bankaları (Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Halkbank)
  2. Akbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, QNB Finansbank, Denizbank
  3. TEB, ING Bank, İş Bankası, Odeabank, Kuveyttürk, Burgan Bank
  4. Şekerbank, HSBC, Fibabank

Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır 2024

Harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için Nüfus müdürlüğünden randevu almanız ve gereken işlemleri sırasıyla eksiksiz olarak tamamlamanız gerekmektedir. Bu işlemler sırasıyla;

  1. Nüfus Müdürlüğü Randevu Alma bağlantısına tıklayınız. Gerekli bilgileri girerek giriş yapınız.
  2. Randevunuzu oluşturup, gününüzü not alınız.
  3. Bu süre içerisinde sizden talep edilen evrakları ve harç işlemleri tamamlayınız.
  4. Randevu günü geldiği zaman nüfus müdürlüğüne gidip pasaport işlemlerinin başlatılmasını sağlayın.
  5. Kuryeden gelen pasaportunuzu alabilirsiniz artık.

İşte harçsız öğrenci pasaport alma işlemleri artık bu kadar kolay.

2024 Öğrenci Pasaport Fiyatları

Öğrenci pasaport fiyatları, normal pasaportlara oranla bir hayli düşük durumda. Bunun nedeni ise, öğrenci pasaportlarında harç miktarı yoktur sadece defter bedeli ödenir. Normal bir pasaporta oranla fiyatlar bu sayede en az %80 oranında azalmaktadır. İşte 2024 öğrenci pasaportu ücretleri listesi;

  • Sadece 790 TL defter ücreti alınır.
  • 2024 yılında başka bir ücret ödemezsiniz.
  • Kredi Kartından Nakit Çekme yöntemleri isimli yazımızda, bu harç bedelini kredi kartı ile ödeme konusunda sizlere yardımcı olacaktır.

Bu harç bedelinin olmaması sayesinde öğrenciler yalnızca 790 TL karşılığında 25 yaşlarına kadar kullanabilecekleri pasaportun sahibi olabilirler.

Süre Harç * Defter Toplam
6 Ay 1.639,30 TL 790 TL 2.429,30 TL
1 Yıl 2.396,60 TL 790 TL 3.186,60 TL
2 Yıl 3.912,60 TL 790 TL 4.702,60 TL
3 Yıl 5.558,30 TL 790 TL 6.348,30 TL
4 – 10 yıl 7.833,00 TL 790 TL 8.623,00 TL

*Hususi ve hizmet damgalı pasaportlardan hizmet bedeli alınmıyor.

10 Yıllık Öğrenci Pasaport Ücreti 2024

10 yıllık öğrenci pasaportu verilmemektedir. Öğrenciler için hazırlanan pasaportlar 25 yaşına kadar geçerli olduğu için, öğrenciler 10 yıllık öğrenci pasaportu alamazlar. Bir öğrencinin üniversiteye başlama yaşı minimum 17-18 olarak geçmektedir. 10 yıllık pasaport tanımlaması yapılmış olsaydı, öğrenci 27-28 yaşlarına kadar bu pasaportu kullanabilirdi. İşte bunun önüne geçebilmek için, öğrenci pasaportları yıl bazında değil yaş bazında verilir.

1 yıllık, 3 yıllık, 5 yıllık ve 10 yıllık öğrenci pasaportları tam olarak bu nedenle verilmemektedir. Aslında bu konuda ki en büyük avantajınız, 25 yaşına kadar yenileme işlemleriyle uğraşmayacak olmanızdır aynı zamanda.

Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler – Sık Sorulan Sorular

Öğrenci pasaportu alabilmek için en temel bilgileri ayrıntılarıyla beraber açıklamaya çalıştık. Sizlerden gelen sık soruların yanıtlarını da hemen alt kısımda paylaşıyoruz. Konuyla ilgili yine sorularınız için yorum bölümünü kullanmaktan lütfen çekinmeyiniz.

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nereden Alınır

Harçsız öğrenci pasaportu işlemlerini yürüten devlet kurumu nüfus müdürlüğü olarak geçmektedir. Defter bedeli ise; anlaşmalı olunan bankalar, vergi daireleri ve interaktif vergi dairesine ödenmektedir. Harçsız öğrenci pasaportu işlemleriniz tamamlandıktan sonra, evinize gelen kurye veya kargo ile teslim alabilirsiniz. Teslim aldığınız pasaportunuz 25 yaşınıza kadar kullanacağınız aktif öğrenci pasaportunuz olacaktır.

Harçsız Öğrenci Pasaportu Kaç Günde Çıkar

Harçsız öğrenci pasaportu teslim süresi, başvurunuzdan hemen sonra 5 ile 10 gün arasında değişmektedir. Ayrıca kargo şirketlerinin dağıtım gecikmelerine de bağlı olarak bazen pasaportun elinize ulaşması 15 iş gününe kadar çıkabilmektedir. Yani harçsız öğrenci pasaportu konusunda teslim süresi tamamen sizin şansınıza bağlı bir durumdur.

Öğrenci Pasaportu Avantajları

Harçsız öğrenci pasaportu, temel haklar ve avantajlar olarak normal pasaportlarla aynıdır. Sadece normal pasaport ücretlerine göre harç ücreti alınmaz ve sizin cebinizden çıkan ücret 2021 itibariyle sadece 180 türk lirası olmaktadır. Bunun dışında yeşil pasaport gibi size avantaj sağlayacak özellikler, öğrenci pasaportlarında yoktur.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku