2022 Emlak Vergisi Hangi Ayda Ödenir, Gecikirse Ne Olur?

Ev sahipleri için emlak vergisi hangi ayda ödenir konusu ise, vergi ödeme gecikmesi olmaması adına önemli bir konudur. Emlak vergileri, her yıl düzenli olarak 2 taksit olarak ödenen bir vergi türüdür. Tutarlar, normal kiralar gibi yüksek değildir ve iki taksit halinde ödenir.

Ülkemizde her yıl düzenli olarak aynı aylarda emlak vergilendirmesi başlar ve vergi tutarı belirlenir. Bu tutar üzerinden ödeme yapılarak emlak vergisi ödemesi 2022 yılı için emlak vergisi borcu kalmamış olur. Peki emlak vergisi ödemesi hangi ayda başlar, ilk taksit ne zaman ödenir, ikinci taksit ne zaman ödenir? İşte bu sorularınızın yanıtlarına hemen alt kısımda detaylı olarak cevap bulabileceksiniz.

Emlak Vergisi Hangi Ayda Ödenir?

Emlak vergisinin ilk taksiti mart ayı ile mayıs arasında gerçekleştirilirken, ikinci taksit Kasım ayında ödeniyor. Kasım ayı ödemeleri ise ay sonuna kadar yapılabilmekte. Emlak vergisi ödeme için gereken evraklar listesi ise;

  • Belediye hizmet binalarından beyanname alınarak doldurulur.
  • Ev tapusu ve fotokopisi hazır olmalıdır.
  • Nüfus cüzdanınız ya da ehliyetiniz yanınızda bulunmalıdır.
  • Reklam İzleyerek Para Kazanma

Eğer daire yerine komple apartman emlak vergisi ödemek isterseniz, o apartmana ait kullanma ya da işletme izninin yanınızda bulunması gerekmektedir. Ayrıca beyannameler, daire veya apartmanın bulunduğu adres ile birlikte, daire sahibinin ikametgah belgesinin de yanında hazır bulunması gerekir.

Emlak Vergisi Nereye Ödenir

Emlak vergisi hangi ayda ödenir kısmını açıkladığımıza göre, en çok sorulan sorulardan bir tanesini daha açıklamak istiyoruz. Emlak vergisi nereye ödenir? Emlak vergisi belediyeye ödenmektedir. Farklı bir şehirde bulunan eviniz için bulunduğunuz ilden emlak vergisi ödeme 2022 işlemini yapamazsınız. Belediyeler bir birine bağlı kurumlar olmadığı için, her emlak vergisi bulunduğu ilin belediye hizmet binasından ödenir ve vergi borcu çıkarılır. Ayrıca ilçelerde yer alan emlak borcu ödeme işlemleri için de yine ilçe belediyeleri tercih edilmelidir.

Kimler Emlak Vergisinden Muaf Tutulur

Emlak vergisi hangi ayda ödenir konumuzda, sıkça sorulan sorulardan bir tanesi de emlak vergisinden muaf olan kişiler olmaktadır. Hangi durumda olanlar emlak vergisi ödemez? Emlak vergisinden muaf olan kişiler kimlerdir?

  • %40 ve üzeri engel raporu bulunan engelli vatandaşlar emlak vergisinden muaftır.
  • Ek geliri bulunmayan emekliler emlak vergisinden muaftır.
  • Sadece 1 adet konuta sahip olan kişiler emlak vergisi ödemez.
  • Kiracılar, kiracı oldukları ev için emlak vergisi ödemez.
  • Ev hanımları ve işsizlerde emlak vergisinden muaftır.
  • Geliri Olmayana Devlet Yardımı

Emlak Vergisi Ödenmezse Ne Olur

Emlak vergisi, vergilendirme sınıfına girdiği için, vergi borcu ödememiş olursunuz. Bu durumda hakkınızda öncelikle yasal takip, sonrasında icra işlemleri başlatılır. Emlak vergisi hangi ayda ödenir konumuzda, bu vergi ödenmezse yasal takip süreci nasıl işler?

  1. Ödeme geciktiği zaman yasal süre dolduğu taktirde yasal takip işlemleri başlatılır.
  2. Bulunduğunuz eve haciz gelme durumu kalktı, bu nedenle ev içinde haciz memurları göremezsiniz.
  3. Maaşınızın 4/1’i otomatik olarak kesilir ve tutar tahsil edilir.
  4. Maaşınız yoksa, adınıza kayıtlı taşınmaz ve araç varsa satılarak borç tutarı tahsil edilir.

Tabi bu saydığımız maddeler yasalar içinde olan kısımdı. Türkiye Cumhuriyeti devleti, son yıllarda artık evlere haciz işlemleri yapmıyor ve genellikle kişinin bir işe girip maaşından kesinti yapılması tercih ediliyor. Bu durum sayesinde hem borçlu en az zararla durumu atlatırken, alacaklı da borcu tahsil etmiş oluyor. Artık günümüzde eskisi gibi ağır icra dönemleri bitti diyebiliriz. Ancak faiz işlememesi ve borcu en az tutarla ödemek adına, çok fazla bekletmemenizde yarar var.

Emlak Vergisi Sorgulama E-Devlet

Emlak vergisi sorgulama e-devlet 2022 işlemleri vergi borcu sorgulama olarak gerçekleştirilebiliyor. Bunun için yapmanız gerekenler ise;

  • Vergi Borcu Sorgulama bağlantısına tıklayınız.
  • E-Devlet kullanıcı adınız yani TC kimlik numaranız ile mevcut şifrenizi kullanarak giriş yapınız.
  • Mevcut borçlarınız direkt ekranda görünecektir.

Burada dikkat etmeniz gereken konu beyanname verilmeyen borçlar vergi borcu sayfasından görünmeyebilir ve beyanname vermemenin ayrı bir cezası olduğunu hatırlatmak isteriz.

Emlak vergisi hangi ayda ödenir isimli konumuzun sonuna geldik. Yine konu içerisinde tüm detaylara ayrıntılı olarak da yanıt vermeye çalıştık. Soru ya da sorunlarınız için yorum bölümünü tercih edebilirsiniz.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku