Ödenmeyen Senet Tahsilatı Nasıl Yapılır? 2023

Ödenmeyen senet tahsilatı nasıl yapılır, senet nasıl tahsil edilir şeklindeki soruların yanıtlarını buradan öğrenebilirsiniz. Senet nedir, senet resmi bir belge evrak mıdır diye düşünebilirsiniz. Senet üzerinde imza atıldıktan sonra resmi bir evrak niteliği taşıyacak, borçlu ile alacaklı arasında ekonomik bir bağ oluşturur.

Senet Nedir? Senet Tahsilatı Nasıl Yapılır?

Senet tahsilatı nasıl yapılır konusu kapsamında oldukça fazla yöntem bulunmaktadır. Genel olarak bu yöntemlerin yapılabilmesi için her şeyden önce senedin, zaman aşımına uğramaması gerekmektedir. Belirtilen yöntemler kapsamında en çok uygulanan yöntem icra takibi olmaktadır. Şayet senet, zaman aşımına uğramamışsa ilk önce borçluya, icraya başvurulacağına dair haber gönderilmelidir.

Haber kapsamında borçluya, senette belirtilen ödemeyi yapması için 10 gün süre verilmektedir. Aynı zamanda bu süre zarfında borçlunun, itiraz etme hakkı da bulunmaktadır. Şayet belirtilen süre zarfında herhangi bir itiraz veya ödeme gerçekleşmezse, senet icraya verilmektedir. İcra takibinin kesinleşmesi ile haciz işlemleri başlatılmaktadır. Belirtilen etken dışında da senet tahsili için farklı yöntemler bulunmaktadır.

Bireyler zaman zaman belirli borçların ödenmesi kapsamında senet imzalata veya imzalayabilmektedir. Bu kapsamda bazen belirli süre sonra alacaklı ve borçlu zor duruma düşmektedir. Bu çerçevede bireylerin haklarını ve yapması gerektiği işlemleri bilmesi mühim öneme sahip olmaktadır. Genellikle Senet tahsilatı nasıl yapılır konusu kapsamında çeşitli yöntemler mevcuttur.

Ödeme Vadesi Gelmiş Senet Nasıl Tahsil Edilir?

Genel olarak senetlerin 3 ila 10 yıl arası ödeme vadesi kapsamında süre aşımı bulunmaktadır. Alacaklı, ödeme vadesi geldikten sonra belirtilen süre kapsamında tahsil işlemlerini başlatabilir. Peki tam olarak ödeme vadesi gelmiş senet nasıl tahsil edilir? Genel olarak ödeme vadesi gelmiş senetlerin tahsil edilme etkenleri kapsamında 3 yöntem bulunmaktadır:

  1. İcra takibi başlatmak.
  2. Alacaklının, iyi niyet göstergesi olarak borçlu tarafa ihtar çekmesi.
  3. Bankadan tahsil etme.

Yukarıda belirtilen icra takibi aşamaları bunlardır:

  • İcra takibi talep başvurusu.
  • İcra tarafından ödeme emrinin gönderilmesi.
  • Ödeme emri kapsamında herhangi bir hareketliliğin bulunmaması sebebiyle icra takibinin kesinleşmesi.
  • Ödemenin alınabilmesi için haciz işlemlerinin başlatılması.
  • Son olarak ödemenin alacaklıya verilmesi.

Alacaklının, borçlu tarafa ihtar çekmesi durumunda ise borçluya ek bir süre verilmektedir. Borçlu bu ek süre kapsamında da belirtilen ödemeyi gerçekleştirmez ise o zaman icra ve haciz işlemleri başlatılmaktadır.

Bankadan tahsil etme yöntemi kapsamında ise farklı işlemler yapılmaktadır. Senetle kredi veren yerler hakkında bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Bankadan Senet Nasıl Tahsil Edilir?

Genel olarak icra takibinden sonra çoğu bireyin kolay olduğu gerekçesiyle başvurduğu yöntem, bankadan protesto çekmektir. Yöntem kapsamında senette belirtilen ödeme iskonto edilse de işlem hızlandığı için bu durum, mühim öneme sahip olmamaktadır. Peki belirtilen etkenler kapsamında bankadan senet nasıl tahsil edilir?

Banka üzerinden protesto çekmek işlemi oldukça kolay olmakta ve kısa sürede tamamlanmaktadır. Genel olarak belirtilen etkenler kapsamında yapılması gerekenler bunlardır:

  • Bu kapsamda alacaklı ilk olarak niceliği farketmeksizin herhangi bir bankaya giderek ihtiyacını belirtmelidir.
  • Daha sonra senedin niteliği kapsamında alacaklı senedi iskonto ettirip ödemesini alabilmektedir.
  • Bu kapsamda senedin ödemesini, borçlu kişiden banka tahsil edecektir.

Belirtilen etkenler kapsamında ve senet tahsilatı nasıl yapılır konusu çerçevesinde gerekli bilgileri edinerek, işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Senet Üzerinde Hangi Bilgiler Yer Alır?

Senet üzerinde birçok bilgi bulunabilir özellikle iki imza, çift imza dediğimiz tarihsel bilgiler dahil bir takım kısımlar doldurulur. Senet üzerinde yazılan ve çizilen her detay büyük öneme sahiptir. Hatalı senet almamanız için senet üzerindeki tüm yerlerin eksiksiz doldurulması gerekmektedir.

Senet üzerinde hangi bilgiler yer alır sorusuna baktığımızda

  • Vade tarihi
  • Senetteki alacaklı ve borçlu kişinin ad soyadı
  • Senet numarası
  • Senedin düzenlenme tarihi
  • Açık adres bilgileri
  • Tc kimlik numarası
  • Borç tutarı hem rakamsal hem de yazı ile
  • 2 adet imza

Bu bilgiler eşliğinde senet belgesi üzeri eksiksiz doldurulması gerekiyor. Senet doldurma usulüne göre doldurulan senetlerde kolay kolay sıkıntı çıkmıyor. Ancak bazı senet ile iş yapan tefeciler, rakam yerini boş doldurup, borçluyu daha fazla mağdur edebilir. Bu nedenle rakamın yanına sağ ve soluna kesinlikle # işareti bırakılması önerilir.

 

Ödenmeyen Senetlere Hapis Cezası Var mı?

Alacaklı kişi, borçluyu icraya vererek senetin tahsilat edilmesini talep edebilir. Ancak ödenmeyen senetlere hapis cezasının kaldırıldığını belirtelim. İcralık olan kişinin eline icra kağıdı geçtikten sonra 7 gün içinde mal beyanı bildirmesi gerekiyor. Bu bilgiyi vermeyenler hakkında disiplin cezası hapsi verilmektedir. Bunun da süresi 1 ile 3 ay arasında değişir. Bu hapis cezası, ertelenmediği gibi paraya da çevrilmez kapalı ceza evinde ilgili süreler geçirilir.

Ödenmeyen Senet Nereye Verilir?

Senet üzerinde alacaklı iseniz size en yakın icra müdürlüğüne senet ile beraber gitmeniz gerekiyor. Gerekirse avukatınıza vekalet vererek de onun aracılığı ile de seneti icraya verebilirsiniz. Borçluya icra müdürlüğü aracılığı ile tebligat gönderilir ve süre belirtilir. Bu süreç dahilinde yine borç ödenmezse dava açılır.

Senet Hangi Durumlarda Geçersiz Sayılır?

Senet yapıldı diye kesin borçlu olursunuz diye bir tabir yoktur. Senet tahsilatına kadar senetin üzerindeki bilgilerin hatalı, eksik veya fazla yazılması bile senetin geçersiz sayılacağını belirtebiliriz. Bunlara baktığımızda
* Düzenleme tarihi yoksa
* Kalem rengi farklı ise
* Önceden yazılıp silinmiş ve tekrar yazılmış ise
* Kişinin bilgileri eksik veya hatalı ise
* Tc numarası yoksa
* İmzalar atılmamış ise

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku