Yoklama Kaçağı Tecil Ettirebilir mi? Yoklama Kaçağı Cezası Nedir?

Yoklama kaçağı tecil ettirebilir mi konusu pek çok asker kaçağının merak ettiği konulardan bir tanesi. Askerlik yoklama kaçağı, sizlerin ceza almasına neden olacak ve yasalar tarafından suç sayılan bir işlemdir. Tabi durum böyleyken, önünüze bir takım kısıtlamalar da çıkacaktır. Ayrıca ödeyeceğiniz para cezaları da bunlara dahildir diyebiliriz. Peki yoklama kaçağı tecil ettirebilir mi 2022 konusunda durum nedir, işte detaylı araştırmalarınızın sonucuna yazı içeriğimizden ayrıntılarıyla erişebileceksiniz.

Ayrıca bu içeriğimizden yoklama kaçağı nedir, yoklama kaçağı cezası 2022 yılında ne kadar oldu gibi konular hakkında da bilgi edinebilirsiniz. Ceza tutarları, tıpkı maaşlar gibi her yıl belli oranlarda artmaktadır. Buna yoklama kaçağı cezası da dahildir.

Yoklama Kaçağı Tecil Ettirebilir mi?

Yoklama kaçağı olarak görünen kişiler eğer yakalanırsa veya yakalanırsa tekrar şubeye götürüldükleri zaman para cezası alır. Eğer kişilerin tecil hakkı varsa bu durumda gerekli işlemler yaptırılır ve şubeden ayrılabilmektedir. Yoklama kaçağı tecil ettirebilir mi konusunda kısaca,

  • Tecil işlemlerini yerine getirmeyen kişiler askerlik çağına gelmesine rağmen bu durumda kişilere yoklama kaçağı denir.
  • Yoklama kaçağı olarak belirlenen kişiler kaçak olarak sayıldığı günden itibaren yakalandığı güne kaçar değerlendirme yapılmaktadır ve günlük 5 TL olarak cezai işleme tutulur.
  • Eğer yakalanan kişi 100 gündür kaçak olarak görünüyorsa 5×100 TL’den toplamda 500 TL cezaya çarptırılmaktadır.
  • Askerlik kanununa göre yoklama kaçağı olan vatandaşlar, askerlik şubesine gittiklerinde ve yakalanarak şubeye götürüldüklerinde ilk olarak para cezalarını ödemek zorundadır, sonrasında ise eğer faydalanabilecekleri bir tecil hakkı farsa bu durumda tecil işlemlerini yaptırarak şubeden ayrılabilecekler. Normal şartlar altında olan kişiler liseden mezun olduklarında üç yıllık tecil hakkı bulunur, eğer bu tecil hakkı kullanılmamışsa kişiler bu durumdan faydalanarak yoklama kaçağı statüsünden kurtulabilir.
  • Ticket Geçen Marketler

Üç senelik bir süre dolmuşsa ve üniversiteye kayıt olmayan kişilerin bu durumda askerliğini yapması gerekir. Üniversiteden mezun olan kişiler eğer doktora, yüksek lisans gibi eğitimlere başlamamışlarsa iki senelik tecil hakkında yararlanabilecekler. Yoklama kaçağı tecil ettirebilir mi konusu kısaca bu şekilde olmaktadır.

Yoklama Kaçağı Nedir?

Kanun tanımına göre yoklama kaçağı olan kişiler yoklamada bulunmayan veya bulunmadıklarına dair kanunda yazılı bir mazeret gösteren kişilere denmektedir. Yoklama kaçağı olan erkek bireyler eğer askerlik şubesinde değilse veya yurtdışı temsilciliklerine gelmiyorsa, aynı zamanda bu durumu birimlere iletmemişse yoklama kaçağı olurlar.

Yoklama kaçağı olan kişiler askerlik görevini yerine getirmek amacıyla yakalanmaları için şehirlerdeki amirlere bildirilirler ve sonrasın yakalanarak muhafaza altına alınırlar. Vakit geçirmeksizin en geç 24 saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler ve bununla birlikte tutanak hazırlanır, serbest bırakılır.

Yoklama Kaçağı Cezası 2022

Yoklama kaçağı olan kişiler para cezasına çarptırılmaktadır, yoklama kaçağı cezası 2022 konusunda her gün 5 olarak ceza değerlendirilmektedir. Kişiler Türk lirası olarak bu cezayı ödemek zorundadır ve ceza geldiği günden itibaren 1 ay içerisinde ödenmesi gerekir. Yoklama kaçağı cezasını soğrulama yapabilir ve kısa mesaj aracılığıyla gönderilmektedir. Yoklama kaçağı cezası konusunda,

  • E-devlet üzerinden kişiler sorgulama yapabilir veya kısa mesaj ile birlikte tecil kaçağı olduğunu görebilirler.
  • Askerlik görevini yerine getirmeyen kişiler telefon numarasına yoklama kaçağı olarak aranmaktasınız gibi bir mesaj alabilirler.
  • Mesaj aldıktan sonra kişiler ne yapabileceği konusunda askere giderek teslim olabilir veya parasını ödeyebilirler.

Asal Yoklama Başvurusu

Yoklama başvurusu ile e-devlet üzerinden para cezasını görebilirler, Asal yoklama başvurusu için kişiler e-devlet yoklama başvurusu üzerinden sisteme T.C. kimlik numaraları ile giriş yaparak site içi aramalarda Milli Savunma Bakanlığı yazarak sonrasında asal yoklama başvurusunu görebilirler.

E-devlet sistemi üzerinden kişiler eğer askerlik yoklaması sağlık muayene işlemlerini tamamladıysanız yoklama işlemleriniz de tamamlanmıştır uyarısı gelir ve bilgilerin güncellenmesi gerekebilmektedir. Askerlik yoklaması konusunda cezaya maruz kalan kişiler cezayı ödemek istediklerinde e-devlet üzerinden ceza bedelini sorgulayabilir ve e-devlet üzerinden ödeyebilmektedir.

Yoklama Kaçağı Askerlik Erteleme

Yoklama kaçağı askerlik erteleme durumu tamamen kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Kişiler yoklama kaçağı ile askerliklerini yapmak konusunda kurtulamazlar. Bu durumda hem ceza ödenir hem de askerliklerine devam etmek zorundadırlar.

Yoklama kaçağı olan kişilere kişiden kişiye göre değişen uygulamalar yapılır ve hatta kişilerin mevduat hesabına haciz konabilmektedir. Kişilerin bu mağduriyeti yaşamaması için verilen cezayı ödemeleri ve askerliklerini devam ettirmesi önerilmektedir.

Yoklama kaçağı tecil ettirebilir mi konumuzda bu video içeriği de sizlere ek bilgiler sunmaktadır.

Yoklama Kaçağı Üniversiteye Kayıt Yaptırabilir mi

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler yaşı geldiğince askerlik görevini yapmalıdır. Fakat bu noktada yoklama kaçağı üniversiteye kayıt yaptırabilir mi gibi sorular gündeme gelmektedir. Eğer yükümlü olan kişiler yoklama kaçağı olursa ve üniversiteye gittiklerinde kayıt yaptırma durumu şu şekildedir,

  • Kişilerin üniversite kaydının gerçekleşmesi için askerlik durum belgesinin olması gerekmektedir, yani doğal olarak yoklama kaçağı olan statüde olan vatandaşların askerlik şubesi ile görüşerek tecil sürelerini en azından okul kayıt tarihine kadar uzatmaları şart olmaktadır.
  • Kişiler askerlik durum belgesini inceledikleri zaman üniversite kayıt aşamasında olan yoklama kaçağı olduğu tespit edilirse üniversite kaydı gerçekleşemez ve AÖF kaydı içinde bu durum geçerli olmaktadır.
  • Eğer üniversite sınavına girilmiş ve sonuçlanmışsa veya elinde üniversite sınavı için para yatırıldığı bir belge veya delil varsa bu durumda kişiler askerlik şubelerine bu durumu belirtebilirler. Bu durumda kişiler o senenin kasım ayına kadar tecil durumunu uzatabilir ve üniversite kaydı yapabilir.

Yoklama kaçağı tecil ettirebilir mi içeriğimizde, yoklama kaçaklarının üniversite kayıt durumu bu şekilde olmaktadır.

Asker Kaçağı Olan Kişiler Üniversite Affından Faydalanabilecekler mi?

Üniversiteli olan kişiler için alınan öğrenci affı kararı konusunda devlete karşı işlenen anayasal suçlar dışında okul ile ilişkisi kesilmiş her öğrenci faydalanabilmektedir. Kişiler dolayısıyla askerlik görev vakti gelen öğrenciler için öğrenci affından faydalanarak okula dönmek için başvuruda bulunabilirler. Bu durumda kişiler tecilli sayılır ve askerlik durumunu erteleyebilirler.

İçeriğimizin burada sonuna gelmiş bulunmaktayız. Yoklama kaçağı tecil ettirebilir mi konusunda sormak istediğiniz konu ve başlıkları yine yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku