İşsizlik Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır 2022

Hali hazırda bir dönem çalışma süresini tamamlayan insanlar işsizlik ödeneği başvurusu nasıl yapılır konusunda cevaplar aramaktadır. E-Devlet ile işsizlik ödeneği başvurusu nasıl yapılır konusu da bizlere çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Bu içeriğimiz de; tüm bu konuların yanıtlarıyla beraber işkur işsizlik ödeneği başvurusu nasıl yapılır başlığını da açıklamaya çalışacağız. İşsizlik ödenekleri, belli sigorta günü ve aynı iş yerinde çalışma süresi tamamlandıktan sonra tüm işsizlerin alabileceği kısa dönem maaşlarıdır. İşsizlik maaşı kaç ay verilir konusunda bu konu içerisinde yer alıp cevabı merak edilen sorulardandır.

İşsizlik maaşı konusunda ilginizi çekebilecek bir diğer konumuz olan, Birlikte Başaracağız Yardım Başvuru Formu konumuzu inceleyerek ek gelire sahip olabileceğiniz bir yardım başvurusunda daha bulunabilirsiniz.

İşsizlik Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır

Sigortalı olarak çalışan kişilerin en büyük endişelerinden biri, işsiz kalmak ve bir iş bulana kadar nasıl gelir durumunun sağlanacağı olmaktadır. Bu noktada kişiler işsizlik maaşı alabilmektedir ve kişiler işsizlik ödeneği başvurusu nasıl yapılır konusunda öğrenerek mağduriyetini minimuma indirebilir ve maaş alabilirler. Fakat kişilerin işsizlik ödeneğinden yararlanmaları için bazı şartlar bulunmaktadır.

İşsizlik Maaşı Nedir?

Eğer kişiler daha öncesinden sigortalı olarak çalışmışsa ve kanuna göre belirlenen şartlara uyum sağlamışsa, işsizlik maaşı alabilirler. Kişiler kanunda belirtilen süreye göre bazı miktarda alacakları ücrete işsizlik maaşı denmektedir. İŞKUR işsizlik maaşı veya diğer işsizlik maaşı,

  • Belirli bir yerde hizmet akdine bağlı olan sigortalı kişiler, sandıklara bağlı olan sigortalılar, çalışma vizesiyle beraber Türkiye sınırlarında olan yabancı işçiler yararlanabilirler.
  • İşsizlik maaşı almak için belirtilen şartlara uymalı ve başvuru yapmalısınız.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanmaktadır?

İşsizlik ödeneği başvurusu nasıl yapılır konumuzda bir diğer konuda maaş hesaplaması olmaktadır. İşsizlik maaşı alan kişiler için İŞKUR öncülüğünde ödenekler hesaplanır ve her ay belirtilen gün içerisinde banka hesabınıza aktarılmaktadır. İşsizlik maaşına hak kazanan kişilerin ne kadar maaş alacağı hesaplanma aşamasındayken işçilerin son 4 ayda aldığı brüt ücretlerinin ortalaması İşsizlik ödeneği olarak alınmaktadır. İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır konusunda,

  • İşsizlik ödeneği alacak olan kişilerin ne kadar maaş alacağı hesaplanırken işçicilerin son 4 ayda aldığı ücretler hesaplanmaktadır.
  • Alınan ortalamada çıkan tutarın yüzde 40 kadarı alınır ve bu tutar üzerinden kişilere damga vergisi kesilmektedir, sonrasında işsizlik ödeneği miktarı bulunmaktadır.
  • Kişilerin ödenek miktarı hesaplanırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, işsizlik maaşının tavan ve taban ücretler olup olmadığı olmaktadır.
  • İşsizlik maaşı başvuru sonucu konusunda işsizlik maaşı tabanı konusunda brüt asgari ücretin yüzde 40 tutarında iken tavan tutarı ise brüt asgari ücretin yüzde 80 kadarı olmaktadır.

Örnek olarak işçi olan kişiler iş yerinde son 4 ay boyunca 3 bin TL maaş almışsa ve işten çıkartılmışsa işçi olan kişilerin hak kazandığı maaş tutarı 1.190 TL civarında olmaktadır.

İşsizlik Maaşına Nasıl Başvuru Yapılır?

Sigortalı olan işçilerin hizmet akdinin feshi sonrasında 30 gün içerisinde İŞKUR üzerinden işsizlik maaşı başvurusu yapılabilir. İŞKUR üzerinden birimlere giderek İşsizlik maaşı başvuru formu doldurarak başvuru yapabilir veya İŞKUR internet sitesi üzerinden başvuru yapabilirsiniz. İşyerinden ayrılan kişiler 30 gün içerisinde ödemelerini gerçekleştirebilir ve eğer başvuru yapılmazsa geciktiği süreler ödenek hakkından düşülür ve talep edilemez. İşsizlik ödeneği başvurusu internetten nasıl yapılır konusunda izlemeniz gereken adımlar şu şekilde yer alır;

  • Kişiler İŞKUR adresleri üzerinden iş arayan giriş seçeneğine tıklayabilir ve İŞKUR sistemine şifreyle birlikte T.C. kimlik numarası ile giriş yapabilir.
  • Kişiler bireysel kullanıcı bölümü üzerinden işsizlik ödeneği başvurusu yapabilir.
  • Bilgilendirme formu çıkan ekranda bulunan okunur ve sonrasında form sonunda yer alan onay butonu tıklanmalıdır.
  • Sistemin girmenizi istediği iş yeri fesih tarihi gerekli yerlere yazılır.
  • İstenen tüm bilgileri doğru yerlere girin ve sonrasında yer alan ilerle butonuna tıklayın.
  • Sistemin istediği bilgiler doğru bir şekilde girilmelidir ve sonrasında iş yeri ili, ilçesi girildikten sonraki aşamada kaydet butonuna tıklanmalıdır.
  • Tüm adımlar tamamlandıktan sonra telefonunuza işsizlik ödeneği başvurusu konusunda işlemle alakalı mesaj gelir.
  • Ev Hanımlarına Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır konumuzda da, işsiz ev hanımları için yardım başvurusu adımları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

İşsizlik ödeneği başvurusu internetten nasıl yapılır adımları bu şekilde listelenmektedir. Adımları izlendikten sonra işçiler sorunsuz bir şekilde işsizlik ödeneği alabilir. Fakat kişiler iş almaya hazır hale gelmelidir çünkü işsizlik maaşı oluşturulurken kişilerin iş arama kaydı oluşturulur. Bu durumda işsiz olan kişilerin işe yerleştirme, danışmanlık veya mesleki eğitim gibi hizmetler sağlanır.

İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir?

Sigortalı olan kişilerin işsizlik ödeneğinden yararlanması için sağlaması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. İşsizlik maaşı e-devlet üzerinden sorgulama yapabilir veya ödenecek olan tutarı görüntüleyebilirsiniz, işsizlik maaşı almak için istenen şartlar şu şekildedir,

  • İşsizlik ödeneği şartları konusunda işçi olan kişiler kendi arzusu ile birlikte kusuru olmaksınız işsiz kalmış olması gerekmektedir.
  • Kişilerin hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içerisinde hizmet akdine tabi olması gerekmektedir.
  • Hizmet akdinin feshedilmesi öncesinde son üç sene içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması gerekmektedir.
  • Hizmet aksinin feshedilmesi sonrasında 30 gün içerisinde İŞKJUR birimlerine şahsen başvurması veya elektronik oranı kullanarak başvuru işleminin tamamlanması gerekmektedir.

Hizmet akdinin feshedilmesi öncesinde üç sene içerisinde 600 gün süre ile çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan işsize 180 gün, 900 gün çalışarak işsizlik sigortası primi ödemiş olan işsizlere 240 gün ve 1080 gün çalışan ve işsizlik maaş sigortası prim ödeyen işsizlere 300 gün süre ile işsizlik maaşı sağlanır. İşsizlik ödeneği başvurusu nasıl yapılır konumuzda bir diğer başlığımızda bu maaşların ne kadar süre alındığı konusudur.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır

Aylık periyotlarla ve her ayın beşinde olacak şekilde işsizlik maaşına hak kazanan kişiler maaşları ödenmektedir. Ödeme tarihinde yapılacak güncelleme ile Aile Çalış ve Sosyal Hizmetler Bakanı sorumlu olmaktadır. Kişiler işsizlik ödeneğini T.C. kimlik numaraları ile birlikte nüfus cüzdanı ve PTTBank şubelerine başvuru yaparak maaş alabilir. İşsizlik maaşı kaç ay alınır konusunda da kişiler iş bulana kadar yararlanabilir.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku