Banka İhtarname Gönderirse Ne Olur 2023

İhtarname ne demek, banka ihtarname gönderirse ne olur, elinize ihtarname geçtiği anda neler yapılması gerekiyor bu gibi soruların yanıtlarını buradan öğrenerek, hızlıca hareket edebilirsiniz.

İhtarname Ne Demek? İhtarname Anlamı Nedir?

İhtarname; Hukuksal boyutu olan süreç kapsamında alacaklı kurumun, borçlu bireye hak ve taleplerinin iletmesi durumudur. İhtarname, sadece bankalar kapsamında değil, borçlu ve alacaklı olan her kurum çerçevesinde de gönderilebilmektedir. Ayrıca İhtarnamenin geçerli olması için noter bazında onaylanması gerekmektedir. İhtarname anlamı nedir konusu kapsamında belge içeriğinde, aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekiyor:

  • Talep eden ve ihtar edilecek bireyin isim soy ismi.
  • Her 2 tarafın da ikamet edilen açık adresleri.
  • İhtarname nedeni kapsamında konunun kısa ve net özeti.
  • İhtarname talebinde bulunan kişinin imzası.
  • Noter imzası, mühür ve tarih bilgilerinin yer alması gerekmektedir.

Belirtilen etkenler kapsamında tarafınıza iletilen ihtarnamenin çeşitli sonuçları olmaktadır.

Bankadan İhtarname Gelirse Ne Olur?

İhtarnamelerin genel olarak gönderim durumları, hukuksal boyutu olan durumlar çerçevesinde gerçekleşmektedir. Peki bankadan ihtarname gelirse ne olur?  Genel olarak bankadan ihtarname gelmesi durumunda birey, aşağıda belirtilen durumlar ile karşılaşmaktadır:

  1. İlk olarak kredi borcunun ödenmesi kapsamında bireye 1 ay daha süre verilmektedir.
  2. Şayet birey bu süre zarfında da borcunu ödemezse, banka dosyayı avukata devretmektedir.
  3. Avukat borçlu kişi ile irtibata geçmekte, bankaya olan borcunun tamamını istemektedir. Üstelik bu çerçevede bireye belirli süre daha vermektedir.
  4. Şayet birey bu kapsamda da borcunu ödemezse, dosya mahkemeye gidiyor. Mahkeme de bireye 1 hafta süre vererek borcunu istiyor.
  5. Her etken çerçevesinde borcunu ödemeyen bireye sonunda haciz işlemi uygulanmakta ve mal varlığına el konmaktadır. Eğer bireyin malvarlığı yoksa, maaşının 4/1-ine el konmaktadır.

Bankadan ihtarname gelirse ne olur sorusu kapsamında kesin ve net cevabı çoğu birey merak etmektedir. Zira pandemi süreci çerçevesinde mali açıdan zorluklar yaşayan bireylerin çoğu, kredi çekmekte ve geri ödemekte zorlanmaktadır. Bu kapsamda belirli süre sonra banka bireylere ihtarname göndererek, borçlarını geri istemektedir.

Bankaların işleyişi hakkında kesin bilgisi olmayan bireyler de endişelenerek, soluğu araştırma çerçevesinde almaktadır. Genel olarak banka ihtarnameyi, kredi çeken bireylere krediyi ödemedikleri 2-ci ayın sonu çerçevesinde göndermektedir. Bu kapsamda bankaların amacı, bireylere haklarını bildirmek, olası mahkeme durumlarında bireyleri gereken etkenlerden haberdar etmektir.

Sürecin işleyiş niteliği kapsamında gereken bilgiyi almak, bireylerin atması gereken adımlar çerçevesinde önemli olmaktadır. Bireylerin ilk olarak ihtarnamenin tam olarak ne olduğunu bilmeleri gerekmektedir.

Banka İhtarname Yollarsa Ne Yapılmalı?

Öncelikle ihtarname elinize geçtiği anda yasal ve doğruluk payını araştırmalı ve buna göre hareket edilmelidir. Elinize postacı tarafından imza atılmadan verilen ihtarnamelerin doğru olup olmadığını borçlu olduğunuz banka şubesine giderek öğrenebilirsiniz.

Bankaya borçlu olmayanlara dahi ihtarname gelebiliyor bunun nedeni ya birine kefil olmuşsunuz ya da faturalı bir hat sahibi olmuş olabilirsiniz. Bu nedenle e-devlet üzerinden mobil hat sorgulama sekmesinden ara sıra adınıza açılmış bir hat var mı, diye sorgulama yapabilirsiniz.

Size tebliğ kağıdı verildikten sonra süreç 30 gün olarak devreye alınıyor aktif olarak. Bu süreç dahilinde yine de borç kapatılmadığında ekstra olarak 180 gün daha tanımlanır tabi geçen her süre her gün yasal faizin işlediğini belirtelim. 180 gün sonrasında ödenmeyen borçlardan dolayı dosya avukata gönderiliyor.

Sonrasında hızlıca icra dosyası adınıza açılıyor. Bu kez de icra müdürlüğü, borçlu olan kimse ona tebliğ yani ihtarname çeker ve 7 gün içinde mevcut borcun yasal faizi dahilinde ödenmesini ister. Genelde maaşlı çalışanlar icralık olduğunda maaşının 4 de 1 i kesiliyor.

Banka İhtarname Gönderirse Ücreti Ne Kadar 2023

Banka, sizlere ihtarname gönderirken sadece kredi borcunuzu istemekle kalmıyor, aynı zamanda ihtarname ücretini de istiyor. Genel olarak noter onaylı olmasından dolayı kaynaklanan bu ücretin toplam değeri 90 TL olmaktadır.

İhtarname elinize geçtiği andan itibaren sürecin başladığını belirtelim. Bu nedenle görevliden alınan ihtarname kağıdına imza attıktan sonra bu kağıdı aldığınız anlamı taşır. İhtarnamede sürecin bu imzadan sonra başladığını ve yasal faizinde bununla beraber devreye alınacağını belirtelim.

Banka İhtarname Gönderirse Hangi Adrese Gönderir?

Banka genel olarak İhtarnameyi, borçlu kişinin nüfusta kayıtlı adresine göndermektedir. Şayet birey adreste bulunmazsa o zaman banka bireyi haberdar etmek için diğer yollara el atmaktadır. Banka ihtarnameyi neden gönderiyor diye yanıt arayanlar, banka üzerinden borçlu gözüken şahsın yasal adresine gönderildiğini belirtelim. Bankadan çekilen kredi türleri veya kredi kartı gibi bankacılık ürünlerinde biriken borçların, zamanında ödenmemesi sonucunda devreye ihtarname giriyor!

Belirtilen bilgiler eşliğinde bankadan ihtarname gelirse ne olur konusu kapsamında detaylı bilgi alarak, gelecek adımlarınızı belirleyebilirsiniz. Yasal takipte olanlara kredi verenler.

Bankadan ihtarname ne zaman gelir 2022

Tek bir kredi ödemesi olup da zamanında ödenmeyen kredi işlemleri için banka 180 gün sonra ihtarname çeker. Ancak 2 farklı kredi için ödemeleri zamanında yapmayan müşterilere bankadan ihtarname 30 gün sonra gelmektedir.

İhtarnameyi kim getirir? Postacı getirir mi?

Bankadan vekalet verdiği avukat tarafından posta yolu ile de iletilebildiği gibi noter tarafından da bizzat gönderilebilir. Yasal açıdan ihtarnamelerin kabulü e-devlet sitesinden öğrenilebilir.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku