Hasta Kabul Sekreterinin Maaşları ve Çalışma Alanları Nelerdir 2023
Hasta kabul sekreterinin çalışma alanları genellikle devlet ve özel hastaneler olmuştur. Tabi bunlarla beraber özel poliklinikler, özel muayeneler de hasta kabul sekterinin çalışma alanları içerisinde yer almaktadır. Özel kuruluşlara örnek olarak özel hastane danışmaları, dişçiler, özel muayeneye sahip doktorlar ve fizyoterapistler örnek olarak gösterilebilir. Tıp alanında hizmet veren tüm uzmanların, hastaları için bir yada birden fazla hasta kabul sekreteri mevcuttur. Yine devlet hastaneleri ve özel hastanelerde bir çok istihdam alanı mevcuttur.
Son yıllarda, o kadar çok ihtiyaç haline geldi ki bu meslek, en az hemşireler kadar hasta kabul sekreteri alımları yapılmaktadır. Bu içeriğimizde, hasta kabul sekreteri görevleri ve hasta kabul sekreteri maaşları 2023 yılında ne kadar olacak gibi konuları da bulabilirsiniz.
Konu içeriği
- 1 Hasta Kabul Sekreterinin Çalışma Alanları 2023
- 2 Hasta Kabul Sekreteri Görevleri Nelerdir?
- 3 Hasta Kabul Sekreteri Maaşları 2023
- 3.1 Hasta Kabul Sekreteri Çalışma Saatleri 2023
- 3.2 Devlet Hastanelerinde Hasta Kabul Sekreteri Nasıl Olunur?
- 3.3 Hasta kayıt kabul görevlisi ne iş yapar?
- 3.4 Hasta kabul görevlisi ne kadar maaş alıyor?
- 3.5 Hasta kayıt kabul hangi bölüm? Kurslar işe yarıyor mu?
- 3.6 Lise mezunu tıbbi sekreter olabilir mi?
Hasta Kabul Sekreterinin Çalışma Alanları 2023
Hasta kabul sekreterleri, yukarı başlıkta bahsettiğimiz tüm alanlarda çalışabilirler ve bu alanda kariyer yapabilirler. Hastaneler ve özel kuruluşlarda, hastayı ilk karşılayan kişinin hasta kabul sekreteri olması nedeniyle, bu alanda çalışanlar her zaman iş veren için değerlidirler. Eğer sizlerde hasta kabul sekreteri olmak isterseniz, bunun için bir çok yol mevcuttur. Bunları yine alt kısımda detaylı olarak listeleyeceğiz. Hasta Kabul Sekreterinin Çalışma Alanları ise şu şekilde yer almaktadır;
- Devlet ve Özel Hastaneler
- Aile Hekimleri ve Sağlık Ocakları
- Resmî ve Özel Poliklinikler
- Halka Açık Laboratuarlar ve Test Merkezleri,
- Fizyoterapistler,
- Psikolog ve Psikiyatri Uzmanları,
- Özel sağlık hizmeti işletmeleri
Hasta kabul sekreterinin çalışma alanları bu ve buna benzer alanlardır. Bu alanda Türkiye’de özellikle özel sektörde çok fazla hasta kabul sekreteri alımları yapılmaktadır.
Hasta Kabul Sekreteri Görevleri Nelerdir?
Hasta kabul sekteri görevleri nelerdir? Resmi ve özel sektörde tam olarak ne iş yaparlar ve iş verenler kendilerinden ne gibi hizmetler beklemektedir?
- Hastaların karşılanması,
- Gelen hastaların giriş işlemlerinin yapılarak sıra verilmesi,
- Sonuçların ve raporların teslim edilmesi,
- Hastaya randevu vermek ve randevu işlemleri,
- Giriş ücretlerinin alınması ve faturaların/fişlerin verilmesi,
- Hastane girişlerinde danışmanlık hizmetleri,
- Telefonla hastalara bilgi vermek ve sonuç iletmek
Bu ve buna benzer şeyler, hasta kabul sekreteri görevleri arasında yer almaktadır.
Hasta Kabul Sekreteri Sertifikası Nasıl Alınır?
Hasta kabul sekreteri olabilmek için, öncelikle bir hasta kabul sertifikası sahibi olmanız, CV açısından size iyi bir referans olacaktır. Bu tür belgeler; hastaneler ve özel işletmeler için referans olarak da kabul edilmektedir. Bu işin eğitimini aldığınızı iş verene kanıtlarsanız, başvuru yapan bir çok kişinin önüne geçmeyi de başarırsınız. Peki hasta kabul sekreteri sertifikası nasıl alınır, neler yapılmalıdır? Bu alanda sertifika veren kuruluşlar;
Hasta Kabul sekreteri sertifikası, genellikle özel kurslar tarafından verilmektedir. Bu kursların üniversite onaylı olması zorunludur. Üniversite onayı olmayan kuruluşların sertifika verme yetkisi de yoktur zaten. Bulunduğunuz ilde bu konuyla ilgili Google’dan arama yaparak mevcut kurslar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca bu kurslar genellikle uzaktan eğitim ile yapıldığı için aynı il olmasa bile yine kursa katılıp hasta kabul sertifikası alabilirsiniz.
Sakarya Üniversitesi Hasta Kabul Sekreterliği kursu bağlantısına tıklayarak örnek bir eğitim programı görebilirsiniz.
İlkokul Mezunları Tıbbi Sekreter Olabilir mi?
Bilindiği üzere, devlet hastaneleri KPSS ile alım yapmaktadır. KPSS’ye girebilmek içinde minimum lise mezunu olmak gerekmektedir. Bunun dışında özel sektörde İlkokul mezunları tıbbi ve hasta kabul sekreteri olabilirler. Tabi bu alanda sertifika almanız size önemli bir referans olacaktır. Özel sektörde alımlar tamamen işverenin insiyatifine bağlı olduğundan dolayı, bazı işletmeler ilk okul mezunu alım yaparken bazıları üniversite şartı bile aramaktadır.
İlkokul mezunları tıbbi sekreter olabilir mi konusu biraz şans işidir. Başvuru yaptığınız yerin insiyatifine bağlıdır. Devlet tarafından özel sektörlerde ilkokul mezunları hasta kabul sekreterliği yapamaz diye bir kanun yok. Bu nedenle sizin için daima bir umut vardır bu sektörde.
Hasta Kabul Sekreteri Maaşları 2023
En çok merak edilen konulardan bir tanesi de, hasta kabul sekreteri maaşları 2023 yılında ne kadar olacak? Bu konu özel işletmelerde tamamen değişkenlik göstermektedir. Bir çok özel hastane ve özel işletme ya asgari ücret vermektedir, ya da asgari ücretin bir miktar üzerinde ücret ödemesi gerçekleştirmektedir. Hasta kabul sekreteri maaşları temmuz 2023 yılında devlet tarafında ise henüz belli olmamıştır. Aralık ayı gibi maaşlar netleştiği zaman, site editörü arkadaşlarımız güncel hasta kabul sekreteri maaşlarını buraya ilave edecektir.
- Yeni işe giren hasta kabullerin maaşı asgari ücret düzeyinde olup, mesai ücretlerine göre de artış yaşanır. 8500 TL alacak olan hasta kabul maaşının, yere göre değişken tutar aldıklarını belirtelim.
- Yeni işe giren tıbbi sekreter maaşları 2023 yılı için 8.500 TL + mesai ücretleri
- 5 yıl ve üzeri çalışan tıbbi sekreter maaşları 2023 yılı için 8.500 TL / 12.000 TL + mesai ücretleri
- 10 yıl ve üzeri çalışan tıbbi sekreter maaşları 2023 yılı için 9.100 TL / 15.000 TL + mesai ücretleri
Resmi hastanelerde yine devlet kadrosunda olan veya üniversite hastanelerine bağlı olan grup olarak bu konuya 2 sınıfa ayrılmıştır. Devlet tarafından çalışanlar 657’ye tabi oldukları için zam miktarı ve maaş nettir. Üniversite hastanelerinde uygulanan maaş statüsü ise, üniversite yönetiminin aldığı kararla belli olmaktadır. Hasta Kabul Sekreteri maaşları 2023 yılında üniversite tarafında yine minimum 8500 TL olacağı ön görülmektedir.
Hasta Kabul Sekreteri Çalışma Saatleri 2023
Hasta kabul sekreterinin çalışma alanları konumuzda, şimdi sıra çalışma saatleri hakkında bilgi vermekte. Özel sektörde çalışma saatleri genellikle 8-9 saat civarıdır. Yani özel hastanelerde sabah 9’da hasta kabulü başlıyorsa, sekreterler sabah 8 gibi hastanede olurlar. Akşam 4 gibi de muayene saati bitiyor genelde ve 5 gibi hasta kabul sekreterleri çıkıyor.
Bazı özel işletmelerde bu saatler uzayabiliyor. Ayrıca bir çok sekreter özel sektörde kendi aralarında anlaşma yapıp, 24 saat aralıksız çalışıp 2 gün dinleniyor. Bu da yine çalıştığınız işletmeye ve çalışma arkadaşlarınıza bağlı bir durumdur.
Hasta kabul sekreterinin çalışma alanları konumuzda, bir diğer merak edilen kısım ise devlet hastanelerinde hasta kabul sekreterlerinin çalışma saatleri olmuştur. Devlet hastaneleri genelde poliklinik olarak sabah 8 akşam 8 çalışırlar. Acil servis gibi bölümlerde ise üç vardiya şeklinde çalışmaktadırlar. Bu vardiyalar genellikle 8/16 – 16/24 ve 24/08 şeklinde oluşur. Bazı hastanelerde ise yine hasta kabul sekreterinin çalışma saati 12 saati bulmaktadır.
Özet geçmek gerekirse, hasta kabul sekreterinin çalışma alanları konumuzda çalışma süreleri de değişkenlik göstermektedir.
Devlet Hastanelerinde Hasta Kabul Sekreteri Nasıl Olunur?
Devlet hastaneleri bünyesinde hasta kabul sekreteri olmak istiyorsanız, KPSS sınavına girmeniz gerekmektedir. Bunun dışında hasta kabul sekreteri sertifikanız varsa, normal alımlarla da bu alanda devlet hastanelerinde çalışabilirsiniz. Alımlar genellikle yıllık olarak yapılmaktadır. Bazı istisnai acil durumlarda ara alımlar da yapılmaktadır. Bulunduğunuz ilde yer alan devlet hastanesinin alımları ne zaman yaptığını hastane yönetiminden öğrenebilirsiniz.
Devlet hastanelerinde hasta kabul sekreteri olmak, özel sektörden çok daha zordur. Bunun temel nedeni başvuru sayısının çok fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Burada iyi olan bir taraf da var. Bazı hastanelerde alımlar kurayla gerçekleşmektedir. Buda referans ile alımların önüne geçmektedir ve şansınızı artırmaktadır. Son yıllarda artık kura sistemi yaygın bir hale geldi ve hasta kabul sekreterinin çalışma alanları konumuzda bu alanda atanabileceğinizi memnuniyetle açıklayabiliriz.
Hasta kabul sekreteri görevleri ve hasta kabul sekreteri maaşları 2023 yılında ne kadar olacak gibi konularda her şeyi detaylıca açıklamaya çalıştık. Yine konuyla ilgili soru ya da sorunlarınızı yorum alanından belirtebilirsiniz!
Hasta kayıt kabul görevlisi ne iş yapar?
1. Hastaların yatış ve çıkış işlemlerini yapar. Bunları ilgili birime servis eder.
2. Sosyal güvencesi olmayan hastaların, Sosyal hizmetler ile görüştürmesini sağlar.
3. Hasta ve yakınlarını hastane kuralları hakkında bilgilendirme yapar.
4. İlgili bölümünde hasta için gerekli olan malzemelerin temini, bakımı vb. sorunları not ederek ilgili departmana iletmek.
Hasta kabul görevlisi ne kadar maaş alıyor?
Hasta kabul görevlisi maaşı 2022 yılında asgari ücret düzeyinde olup, mesai ücretleri de alabiliyor. En düşük hasta kayıt görevlisi maaşı 4253 TL + mesai ücretleri diyebiliriz. Özel hastanelerde bu ücretin daha fazla olduğunu yapılan anlaşmalara göre şekillendiğini belirtelim.
Hasta kayıt kabul hangi bölüm? Kurslar işe yarıyor mu?
Üniversitelerin 2 yıllık tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümlerinden mezun olanlar hasta kayıt görevinde çalışabilir. Ancak hasta kayıt kabul kursu almanız gerekiyor. Bu kurstan alınacak belge büyük önem taşır. Bu nedenle 2 şekilde de bu görevi alabilirsiniz. Ya özel bir üniversiteden hasta kayıt kabulü kursu satın alarak ya da üniversitelerin desteklediği 2 yıllık bölümü okuyarak!
Lise mezunu tıbbi sekreter olabilir mi?
Evet olabilirler. Bunun için özel üniversitelerin her yıl açmış olduğu hasta kayıt kabulü kursunu satın alarak, ilgili kurstan başarılı bir şekilde sertifika almanız gerekiyor.