Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Nedir, Nasıl Olunur 2022
Veri hazırlama ve kontrol işletmeni nedir konusunda çok fazla araştırmalar yapılmakta. Son yıllarda aktif görevleri artan bu mesleğin, çalışma alanları ve maaşlarına kadar ayrıntıları sizler için derledik. Bu meslek grubu hem devlet memurluğu olarak, hem de özel sektörde bir çok alan ve firma da görev alabilmektedir.
Hem esnek görev alanına sahip olması, hem de her şirketin artık böyle bir eleman arayışına girmesi sayesinde bayağı popüler meslek sınıfları arasına girmeyi başarmıştır. Tabi tüm bunlarla beraber veri hazırlama ve kontrol işletmeni maaşları 2022 yılında ne kadar oldu konusu da, bu alanda araştırma yapan insanların merak ettiği sorular arasında yer alır.
Türkiye’de bir anda bu kadar popüler olan veri hazırlama ve kontrol işletmeni çalışma alanları ve görev tanımlarıyla beraber bizlerde konuyu açıklamaya başlayabiliriz. İlk önce görev tanımı olarak veri hazırlama ve kontrol işletmeni nedir sorusunun cevabıyla başlayalım.
Konu içeriği
Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Nedir
Veri hazırlama ve kontrol işletmeni, kendisine teslim edilen dijital olmayan evrakların dijital ortama aktarılmasını sağlayan ve bilgisayar ortamında düzenlenmesi ile korunmasını sağlayan görevlilere verilen isimdir. Veri hazırlama ve kontrol işletmeni, aynı zaman da aktardığı bilgilerin araştırılması ve doğruluğunun teyit edilmesinden de sorumlu kişidir. Tabi bu mesleği sadece bunlarla açıklamak yeterli olmaz. Veri hazırlama ve kontrol işletmeni nedir konusunda görev sorumlulukları başlıca şu maddelerden oluşmaktadır.
- Görev yaptıkları kurum veya şirkette, kendisine iletilen verilerin korunmasından sorumlu kişilerdir. Verilerin doğru ve eksiksiz aktarılması da tamamen veri hazırlama ve kontrol işletmeni görevidir.
- Bilgilerin dijital ortama yani bilgisayar ortamına aktarılmasından ve bunların arşiv haline getirilmesinden sorumlu kişilerdir. Bu verilerin doğru bir arşiv sistemi ile derlenmesi de yine bu görevde bulunacak kişilerin sorumluluğunda olmaktadır.
- Bilgilerin doğruluğu konusunda araştırma ve karşılaştırma yapılmasını da bu meslek grubunda yer alan kişiler sağlar. Verilerin derlenerek hazırlanması ve arşiv ya da sunucu da barındırılması veri hazırlama ve kontrol işletmeni görevleri arasında yer alır.
- Yapılan işlemlerde ve bilgilerde sorun olması durumunda bir üst merciye durumu bildiren de veri hazırlama ve kontrol işletmenleridir.
- Mevcut kullanılan yazılım ve sistemlerin geliştirilmesi noktasında, üst yönetime rapor ve önerilerde bulunan kişilere de veri hazırlama ve kontrol işletmeni adı verilmektedir.
- ARFF Memuru Nedir konumuzdan da ARFF memurluğu hakkında genel bilgi sahibi olabilirsiniz.
Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Maaşları 2022
Veri hazırlama ve kontrol işletmeni nedir konumuzda şimdi bu sektörün maaşları hakkında araştırma sonuçlarımızı sizlerle paylaşacağız. Veri hazırlama ve kontrol işletmeni maaşı 2022 yılında alacağı tutar belli oldu. Bu sektör grupları özel ve memuriyet olarak iki sınıfa ayrıldığı için maaşlarda ayrı ayrı olmaktadır. VHKİ Maaşları 2022 tablosu maddeler halinde şu şekilde yer almaktadır.
- En düşük veri hazırlama ve kontrol işletmeni memuriyet maaşı 5.000 olurken, kıdem durumuna göre 6.500 TL’ye kadar devlet memuru olarak maaş alabilecekler. 2022 VHKİ maaşları bu şekilde ön görülmektedir.
- Özel sektörde veri hazırlama ve kontrol işletmeni maaşı ise 2022 yılı asgari ücreti ile 7.500 TL aralığında olacaktır. Şirketin büyüklüğü ve aldığı sorumluluğa göre bu maaşlar özel sektörde değişiklik göstermektedir.
- PTT Personel Alımları 2022 konumuzu inceleyerek ek başvurular ve iş imkanları hakkında da bilgiler edinebilirsiniz.
Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Olma Şartları
Veri Hazırlama ve Kontrol işletmeni olma şartları kamu ve özel sektöre göre yine değişiklik göstermektedir. Kamu’da KPSS puanıyla atama şartı ve üniversitenin ilgili bölümlerinden mezuniyet şartı aranırken, özel sektörde deneyim ve bilgisayar kullanım becerisi ön plana çıkmaktadır. Yani özel sektörde herhangi bir diploma sahibi olmadan, sadece becerilerinizi ispat ederek çalışma imkanı bulabilirsiniz. Veri hazırlama ve kontrol işletmeni nedir konumuzda, bu mesleği yapmak isteyen kişiler için genel şartlar ise yine maddeler halinde sizler için listelenmiştir.
- Kamu için en az yüksekokul mezunu olmak ve KPSS ile atanacak puanı elde etmek.
- VHKİ olma şartları için yine kamu için Bilgisayar İşletmeni Sertifikası mecbur kılınmıştır. Bu sertifikaya sahip olmayan kişiler atanamazlar.
- Özel sektörler için yine tercihen yüksekokul mezunu aranmaktadır.
- Özel sektörlerde yine bilgisayar kullanım becerisi, veri yönetim becerisi test edilmektedir.
Veri hazırlama ve kontrol işletmeni nedir konumuzda bu mesleğe sahip olma şartları da bu şekilde oluşmaktadır. Veri Hazırlama ve kontrol işletmeni alımları 2022 yılında yine aktif olarak hem kamu hem de özel sektörde yapılacaktır. Bu alımlara hazırlanabilmek için önünüzde bir hayli zaman da olacak. ÖSYM Sınav Takvimi sayfasından KPSS sınavlarını takip edebilir ve VHKİ Sınav tarihi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Nerede Çalışır
Veri hazırlama ve kontrol işletmeni nedir başlığımızda açıklayacağımız son madde ise VHKİ nerede çalışır olacaktır. Veri hazırlama ve kontrol işletmeni nerede çalışır konusunda ufak bir araştırma yaptık ve çalışma alanlarını derledik. Veri hazırlama ve kontrol işletmeni çalışma alanları şu şekilde olmaktadır;
- Kamu için devlet dairelerinde veri yönetimi ve kontrolü. Bütün devlet daireleri için bu durum geçerlidir.
- Özel sektörde bilgisayar ve muhasebe içeren tüm şirketler yine veri hazırlama ve kontrol işletmeni personel alımları yapmaktadır. Bunun için işkur ve kariyer gibi siteleri takip edebilirsiniz.
Veri hazırlama ve kontrol işletmeni nedir konumuzu bu şekilde tamamlamış olduk. Bu konuyla ilgili olarak yine sormak istediğiniz soru ya da yaşadığınız sorunlar için lütfen yorum bölümünü kullanmaktan çekinmeyiniz.